De schnitzel, een typisch Weens gerecht, is volgens velen een traditioneel Oostenrijks ontbijt. Verder werden de “strudel” en pannenkoeken vaak genoemd. WERKELIJKHEID! Het klinkt misschien erg Frans maar veel Oostenrijkers beginnen de dag doordeweeks graag met wat thee of koffie, brood, croissantjes en jam.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
Naast de “ Semmel” kennen de Oostenrijkers ook het Schwarzbrot, dit donkere zuurdesembrood is vooral lekker met hartig beleg zoals vleeswaar en met een pittige Aufstrich (smeerkazen van luchtige kwark of hüttenkäse) Maar ook de typische Oostenrijkse kazen of een goed stuk spek doen het goed op een heerlijk stuk vers ...
Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild.
De typisch Oostenrijkse frisdrank met de naam Almdudler (Alm Dudeln betekent jodelen) moet je een keer geproefd hebben! Almdudler is een verfrissende drank welke van alpenkruiden wordt gemaakt, maar waarvan het precieze recept goed geheim gehouden wordt.
- Een kopje koffie: ongeveer €3. - Een biertje: vanaf €3.
Topfen is het Oostenrijkse-Duitse woord voor kwark, dat je misschien wel gebruikt om cheesecake te maken.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Groeten of toewensen? Te beginnen met het woord 'Mahlzeit'. In Oostenrijk zegt men dit om elkaar een smakelijke maaltijd toe te wensen. Het welbekende alternatief daarop is natuurlijk ' Guten Appetit'.
Oostenrijk prijzig
Opmerkelijk: in Oostenrijk liggen de prijzen in de horeca lager dan in Nederland, maar zijn de boodschappen juist weer veel duurder. In het Alpenland is vooral vlees erg duur, dus wie van barbecueën houdt, kan beter een camping in Spanje, Duitsland of Italië boeken.
1. Wiener Schnitzel. Het nationale gerecht van Oostenrijk! Deze gepaneerde kalfskotelet arriveerde eind 19e eeuw in Oostenrijk (waarschijnlijk vanuit Italië) en is sindsdien een klassieker in de nationale keuken.
In het algemeen is drank en openbaar vervoer wat duurder dan in de andere west Europese landen.
Qua supermarkten zijn Lidl en Hofer (zeg maar de Aldi van Oostenrijk), net zo goed als andere supermarkten.
Een fooi is in Oostenrijk, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Het is in Oostenrijk gebruikelijk om fooi van circa 10% te geven (of het bedrag naar boven af te ronden) in restaurants of bars.
Het lijkt erop dat prijzen in Frankrijk hoger liggen dan in Zwitserland. Verrassend, aangezien het levensonderhoud in Zwitserland aanzienlijk duurder is.'' ,,In Oostenrijk vinden we zowel dure als goedkope skigebieden. Van 2,93 euro voor een glas cola in Saalbach-Hinterglemm tot 4,38 euro in het populaire Ischgl.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt op zijn Oostenrijks te groeten, is “Servus” of “Grüß Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaß-di” als je iemand groet.
Begroeten: Servus & Grüß Gott
Vergeet Guten Tag of Guten Morgen en groet als een échte Oostenrijker! De genoemde begroetingen kun je hele dag gebruiken.
Het woord Oostenrijker staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Großer Brauner: Deze koffie bestaat uit een dubbele espresso met een beetje room erop. Wiener Eiskaffee: Gekoelde koffie met ijs en slagroom.
Net als in Nederland en België heb je in Oostenrijk ook dure supermarkten en goedkope supermarkten. De Billa, Spar, en Mpreis kun je in Oostenrijk vergelijken met de Albert Heijn en de Jumbo.