Oorsprong. De term Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach, de joodse viering van de uittocht uit Egypte.
De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen.
Een eenvoudige formulering voor de paasregel is de volgende: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt ook, maar indien de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.
In de bijbel staat beschreven dat Jezus Christus in de Joodse paasweek gekruisigd werd, en dat herdenkt men met de Pasen. Daarom is Pasen altijd in de week na de eerste volle maan van de lente. Pasen zal daarom het vroegst op 22 maart en uiterlijk op 25 april vallen.
Het bekende paasontbijt
Er heerst het idee dat veel eten tijdens de feestdagen echt iets van nu is. Maar niets is minder waar, het eten van een uitgebreid paasontbijt gaat namelijk ver terug. Vroeger was Pasen namelijk het einde van de vastentijd en werd dat op de Eerste Paasdag groots gevierd.
Van oorsprong, zo vermoedt men, is de traditie van Paasvuren afkomstig uit de tijd van de Germanen. De vuren werden ontstoken om de god Ostara een offer te brengen. Het vuur stond hierbij symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin. Vermoedelijk vierden de deelnemers flink feest, met veel drank erbij.
Ons woord Pasen komt, via het Aramese Pascha, van het Hebreeuwse Pesach, wat 'voorbijgaan' zou betekenen, hoewel soms ook 'mededogen' wordt genoemd als oorspronkelijke betekenis. Pascha en Pesach duiden het Joodse paasfeest aan, een lentefeest waarmee de Joden de bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Het verhaal van de paashaas
Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven.
Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Nog steeds vieren christenen het Avondmaal of Eucharistie.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Waarom wachtte hij zo lang? Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
In veel Europese landen, is de naam Pasen afgeleid van het joodse festival “Passover”. Zo heet het in het Frans bijvoorbeeld Paques, in het Grieks Pascha en in het Italiaans Pasqua. In Engels sprekende landen wordt de naam “Easter” gebruikt, wat weer afstamt van de heidense godin Eostre.
Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus. Jezus werd volgens de Bijbel veroordeeld tot de kruisdood door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het sanhedrin. Deze straf werd voltrokken op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.
Pasen komt uit het Christendom en in de Bijbel wordt hier in het Nieuwe Testament over geschreven. Met Pasen vieren christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan en daarmee de dood heeft overwonnen. Hiermee laat Jezus zien dat Hij sterker is dan de dood en er hoop is voor de wereld, omdat Jezus leeft!
Chocolade-ei is 18de-eeuwse uitvinding
Het chocolade-ei is in de 18de eeuw als luxevariant op deze eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Aanvankelijk maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Sommige bakkers en chocolatiers deden wedstrijden wie het mooiste ei kon maken.
Omdat er tijdens de vastenperiode geen eieren gegeten mochten worden, lag er aan het einde van de vastentijd een stapel met eieren om gegeten te worden en dit deden de mensen dan ook graag! Het eten van chocolade is hier ook bijgekomen, vandaar de combinatie: chocolade eieren!
Daarnaast heeft het ei ook een symbolisch karakter. Het ei drukt voor Christenen de hoop op nieuw leven uit.Dit symboliseert ook het nieuwe leven van Jezus na het herrijzen uit zijn dood.
Paars: (violaceus) – als kleur van bezinning en ingetogenheid tijdens de adventstijd en de vastentijd oftewel veertigdagentijd (de 40 dagen vóór Pasen). Paars kan ook gebruikt worden in de missen en officies voor de overledenen.
Paars is de kleur van soberheid, bezinning, inkeer, rouw en boete. Deze kleur wordt gebruikt tijdens Advent, omdat dit de tijd is waarin de kerk stilstaat bij de komst van Christus. Op de derde zondag van Advent wordt vaak een lichtere kleur paars gebruikt, bijna roze.
We vieren dat Jezus na de kruisiging uit de dood is opgestaan. Maar waarom vieren we dat met een eitje? Gek genoeg is het eitje een symbool voor Jezus. Het kuiken dat in het ei zou kunnen zitten stond symbool voor Jezus die uit het graf kwam.
De Duitse godheid Eostra was de godin van de lente en de vruchtbaarheid, en op de lente-equinox werden feesten ter ere van haar gehouden. Haar symbool was het konijn vanwege de hoge reproductiesnelheid van het dier.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen. Toen gebeurde er iets heel bijzonders.