Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Een capsule wardrobe is een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken die een seizoen meegaat. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die gedurende 3 maanden in je kast hangen.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Een capsule kledingkast bestaat uit minstens twintig en maximaal veertig kledingstukken, waarvan ongeveer drie per categorie. De kunst van zo'n kast is dat je de items onderling goed kunt combineren, waardoor je dus minder kleding nodig hebt.
Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken per persoon
In 2017 is er vanuit de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek gedaan naar hoeveel kleding Nederlanders gemiddeld bezitten. Hou je vast: 173 kledingstukken hebben we per persoon gemiddeld in de kast.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur. We zien veel neutrale 'non-kleuren' bij basisstukken.
Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) 'maar' 37 kledingstukken in je kast hebben. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.
Dit soort kleding wordt ook wel 'klassieke kleding' genoemd. Dit soort kleding is vaak wat duurder, heeft een mooie pasvorm en is van mooie materialen gemaakt. Je betaalt er dus meer voor, maar kunt er ook heel lang mee doen. De kleuren van tijdloze kleuren zijn vaak rustig.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Je kunt ook kleding ruilen of lenen van je zus, een goede vriendin of iemand anders met wie je een gedeelde kledingsmaak hebt. Ook Lisa is fan van deze optie: “Ik leen al jaren kleding van mijn moeder. We hebben dezelfde maat én dezelfde kledingstijl: ideaal toch? Minder kleren kopen is dus echt niet zo moeilijk.”
Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar! Bij deze cijfers begint mijn hoofd te duizelen.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!