10. Kan een tandkroon verkleuren? Bij een goede mondverzorging zal een tandkroon niet verkleuren. Wel kan zich tandplak op de kroon ontwikkelen.
De kwaliteit van de kroon zal niet minder worden als je je tanden gaat bleken met een kroon. Daarentegen kun je de kroon niet mee bleken met je overige tanden. Een kroon is dood materiaal en heeft een vaste kleur. Om een echt bleekeffect te kunnen bereiken met onze bleekgel, heb je een levende tand nodig.
Composiet facings gaan veel minder lang mee dan porseleinen facings. Een composiet facing verkleurt eerder en gaat maximaal ongeveer 5 jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Porseleinen facings verkleuren totaal niet en gaan vaak wel 20 jaar of langer mee.
Voor een kroon betaal je zo'n 750 euro. Voor een implantaat kan dat oplopen tot 2.000 euro en meer.
Porseleinen kronen zijn robuust en duurzaam. Daarnaast zijn porseleinen kronen goedkoper dan zirkonium en procera kronen. Hierdoor worden deze kronen veel gebruikt. Hoewel porseleinen kronen zeer sterk zijn geven ze esthetisch een minder resultaat dan zirkonium- en procera kronen.
De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Keramische kronen hebben geen metaalverontreinigingen en daarom is het een ideale oplossing voor protheses in de lachzone. Polymeer tandheelkundige kronen zijn minder duur dan andere soorten kroon. Ze slijten echter na verloop van tijd en zijn meer vatbaar voor breuken.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
De kosten van een behandeling voor een kroon kunnen, zoals eerder aangekaart, flink uiteenlopen. De techniekkosten van de kroon zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Het honorarium van de tandarts is afhankelijk van de bewerkelijkheid van de daadwerkelijke behandeling in de mond.
Net als gewone tanden, kunnen facings na verloop van tijd verkleuren. Ook hier is een verschil tussen de eigenschappen van porselein en composiet. De kleur een porseleinen facing blijft langer behouden; het materiaal is harder en minder aan verkleuring onderhevig.
Een porseleinen facing is minder gevoelig voor aanslag aan de tanden, gladder en geeft vaak een mooier cosmetisch effect. Het gaat ook veel langer mee en geeft een natuurlijker effect dan een facing van composiet. Een paar nadelen: porseleinen facings zijn een stuk duurder dan facings van composiet.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken.
Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Van binnenuit bleken van een dode tand (walking bleach):
In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald.
Mondhygiëne bij implantaten
Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen.
Wat te doen bij het uitvallen van een kroon? Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.
U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
Het kan een permanente of een tijdelijke vulling of kroon zijn. Bij een tijdelijke vulling (noodvulling) of een tijdelijke kroon (noodkroon) komt het vaker voor. Op zich is dat logisch. De naam zegt het al: het is tijdelijk ter voorbereiding op de definitieve behandeling met permanente vullingen of permanente kronen.
Door gebruik te maken van hefboomwerking wordt niets beschadigd en kan de kroon zelfs (tijdelijk) hergebruikt worden. Ideaal voor bijvoorbeeld endo's.
Tanden en kiezen hebben een zichtbaar gedeelte en een onzichtbaar gedeelte. Het onzichtbare gedeelte zit onder je tandvlees en betreft onder andere de wortels. Het zichtbare gedeelte worden 'kronen' genoemd. Als je goed in de spiegel kijkt zie je dat ze ook een beetje de vorm hebben van een kroon.
Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.