Kunststof kent namelijk een lagere kostprijs en laat zich in meer vormen gieten dan traditioneel materiaal. Ook levert kunststof een behoorlijke gewichtsbesparing op. Door de lagere kostprijs en de grotere ontwerpvrijheid, kiezen steeds meer bedrijven voor de overstap naar kunststof.
Maar de voordelen van plastic zijn gigantisch. Het is lichter en minder breekbaar dan glas of aardewerk, waterdicht, in vele vormen te gieten, goedkoop om te produceren (10 kg aardolie is voldoende voor het maken van 3.000 Albert Heijn-tasjes) en het reageert nauwelijks met andere stoffen.
De nadelen van kunststoffen zijn: brandbaarheid, lage stijfheid en sterkte en kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Uiteraard bezitten niet alle kunstoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.
Mits de nodige controles en testen zijn kunststofverpakkingen ideaal op levensmiddelen op een hygiënische manier te verpakken, wat goed is voor de gezondheid. Water kan bvb veilig en goedkoop verpakt en getransporteerd worden. 50% van alle artikelen worden verpakt in kunststof.
Kunststoffen zijn ten opzichte metalen goedkoop en kunnen over het algemeen eenvoudig worden verwerkt. Producten die van kunststoffen worden vervaardigd zijn daarom goedkoper dan vergelijkbare producten die van metalen zijn vervaardigd. Metalen geleiden elektriciteit in meer en mindere mate.
Kunststof en plastic zijn niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
De duurzaamheid van het kunststof hangt met name af van de levensduur. Eveneens wordt kunststof erg duurzaam wanneer je deze weer opnieuw gebruikt. Waarom wordt kunststof dan als niet-duurzaam gezien? Dat komt met name doordat kunststof, ook wel plastic genoemd, veel gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal.
Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.
De meeste kunststoffen zijn isolatoren. Niet voor niets zit om elke stroomdraad een dikke laag plastic. Toch is er een speciale klasse van kunststoffen (de pi-geconjugeerde polymeren) die wel stroom kunnen geleiden. De hoofdketen van deze kunststoffen bestaat afwisselend uit enkele en dubbele bindingen.
De belangrijkste nadelen opgesomd:
Reparatie is lastig. Je mag geen gaten boren in kunststof kozijnen. Minder mooie uitstraling bij karakteristieke huizen (vinden velen) Altijd dezelfde kleur (hout kun je schilderen)
Kozijnen in het algemeen worden erg blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Snel een prijsindicatie? Zo gaan de kozijnen op ten duur achteruit door het afbladderen van de verflaag, tocht of de enkele beglazing die nog in de kozijnen zit.
Een voordeel van houten kozijnen is dat het je een echte authentieke uitstraling geeft. Alhoewel je tegenwoordig ook kunststof kozijnen hebt met een houtnerf, blijven echte houten kozijnen het meest authentiek. Daarnaast gaan houten kozijnen heel erg lang mee, tot wel 75 jaar. Dit geldt wel voor hardhouten kozijnen.
Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bestaat uit polymeren. Dat zijn lange moleculen van steeds dezelfde bouwstenen. Plastics zijn te verdelen in drie families: thermoplasten, die zacht worden wanneer je ze verhit, thermoharders, die bij verhitting dezelfde vorm behouden, en elastomeren, die elastisch zijn.
De eerste volledig synthetische kunststof ontsproot uit handen van Leo Baekeland, een Amerikaanse chemicus van Belgische afkomst. Met het bakeliet, dat hij in 1907 ontwikkelde, konden spullen mooier, goedkoper, sneller en veiliger gemaakt worden.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan.
HDPE, hoge dichtheid polyetheen
Deze soort heeft, zoals de naam al aangeeft, een hoge dichtheid wat het materiaal sterker maakt. HDPE is een stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend materiaal.
PET-P (polyethyleentereftalaat) is zeer vormvast en heeft een zeer laag wrijvingscoëfficiënt, zelfs lager dan die van PA (Nylon) en POM. Het is een van de hardste kunststofmaterialen, heeft geen last van kruip (koude vloei) en het neemt praktisch geen vocht op.
Dus de conclusie: kunststof is zeker een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, het scoort goed op alle duurzaamheidscriteria. Wanneer u een milieuvriendelijke keuze wil maken, kunt u met een gerust hart kiezen voor kunststof. Een besparing voor uzelf en een besparing voor het milieu.
Zo wordt ijzer roodbruin (roest), zilver zwart en koper groen. In kunststoffen vinden we geen zuivere stoffen (elementen) die een verbinding met zuurstofmoleculen kunnen aangaan.
Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
Plastic draagt zo bij aan de opwarming van de aarde. Een nieuwe studie toont aan dat ook plastic afval bijdraagt aan de klimaatverandering. Het gaat vooral om de uitstoot van de broeikasgassen methaan en ethyleen, die uit zwerfplastic vrijkomen onder invloed van zonlicht.
Sterk en slagvast
De meeste kunststoffen zijn erg robuust. PMMA is bijvoorbeeld 25 keer sterker dan glas. Polycarbonaat is zelfs 250 keer sterker dan glas. Deze kunststoffen zijn niet alleen sterker, maar ook lichter dan glas.
De eerste kunststof die gebruikt werd was bakeliet (PF). Dit was omstreeks 1908. Bakeliet was ontwikkeld door de Leo Baekeland, een Amerikaanse uitvinder van Belgische afkomst. Het werd gebruikt in de elektrotechniek, in radiokasten en als deurklinken.
Vele kunststoffen zijn brandbaar. ze bestaan immers uit koolstof- en waterstofatomen. Door andere stoffen (halogenen zoals chloor en fluor) in de moleculen in te bouwen, kan men het brandgedrag van de kunststof beïnvloeden.