De pupilgrootte wordt bepaald door 2 spieren die zich in de iris (het regenboogvlies) bevinden. Pupilverwijding wordt mydriasis genoemd, pupilvernauwing wordt miosis genoemd.
Pupilvernauwing (medische term: myosis) geeft aan dat de pupillen klein zijn. Pupilvernauwing treedt op wanneer er veel omgevingslicht is, maar kan ook gevolg zijn van gebruik van medicijnen, alcohol of drugs.
Wat is mydriasis? Mydriasis is de duurzaamheid van verwijde pupillen wanneer ze zouden moeten worden samengetrokken, zelfs in een lichte omgeving, precies het tegenovergestelde van de miosis of lokaliseer leerlingen. Dit gebeurt wanneer de spieren van de iris de pupil niet kunnen sluiten.
Ongelijke grootte van de pupillen: men ziet dan één grote en één kleine pupil. Als er geen aandoening aan de oorsprong ligt, wordt het fysiologische anisocorie genoemd. Dat is bij twintig procent van alle mensen het geval. Als je met een lampje in het oog schijnt, wordt de pupil normaal kleiner.
De belangrijkste reden dat pupillen normaal gesproken van grootte veranderen, is om de lichtinval te regelen. Ogen beschermen zichzelf door de pupillen te vernauwen bij fel licht. Bij weinig licht daarentegen verwijden ze juist om toch zoveel mogelijk licht binnen te laten.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Voor zover bekend bestaat er niet een direct verband tussen alcohol en vernauwing of verwijding van de pupillen. Pupillen kunnen wel iets verwijden bij een goede stemming, als je je op je gemak voelt en als je plezier hebt (zoals aan het begin van een avond in goed gezelschap na een of twee glazen het geval kan zijn).
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Neuritis optica komt bij mensen met MS meestal maar in één oog voor, maar het kan de ogen ook tegelijkertijd of beide oogzenuwen na elkaar aantasten. De meeste mensen met neuritis optica zeggen dat het pijnlijk is als ze hun ogen bewegen, maar dat de pijn hen niet uit de slaap houdt.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Toxische en psychotische reacties komen bij kinderen en volwassenen voor, ook als gevolg van zogenaamde veilige doseringen atropine! Na lokale toediening ervan in de vorm van oogdruppels kunnen koorts, erytheem, tachycardie, circulatoire collaps en psychische reacties voorkomen.
De lichtreflex van de pupil bestaat uit pupilvernauwing als reactie op licht. De pupillen van beide ogen worden nauwer, ook al wordt slechts een van beide ogen belicht. De reactie van het oog dat wordt belicht, wordt de directe pupilreflex genoemd.
Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen. Wel is er soms een behandeling mogelijk om te zorgen dat de schade niet erger wordt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een oogzenuw beschadigd kan raken.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
De anisocorie ligt ongeveer tussen de ongeveer 0 – 1.0 mm (gemiddeld 0.2 – 0.4 mm). De pupil regelt dus de hoeveelheid licht die het oog binnen komt. In de loop van de leeftijd kan de pupilopening wat nauwer worden. De pupilgrootte wordt bepaald door 2 spieren die zich in de iris (het regenboogvlies) bevinden.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
Doordat er een gezwel groeit, komt er meer druk op je hersenen te staan. Daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Soms heb je daar last van als je bepaalde dingen doet, zoals niezen, bukken of persen. Je kunt de hoofdpijn op verschillende plekken in je hoofd voelen.
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
De effecten van alcohol op de lange termijn
Door overmatig alcoholgebruik kun je last krijgen van een amblyopie, met als grootste risico het verliezen van het gezichtsvermogen. Staar - Bij mensen die staar hebben en veel drinken gaat het gezichtsvermogen sneller achteruit.
Alcohol verdooft ook belangrijke functies zoals je ademhaling en je hartslag. Je voelt je eerst versuft en moe. Als je dan nog meer drinkt kun je bewusteloos of zelfs in coma raken. Dat heet een alcoholvergiftiging en wordt ook wel 'comazuipen' genoemd.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.