Een verkoudheid kan het begin zijn van kinkhoest. Daarnaast begint het met niezen, prikkelhoest en lichte koorts. Na twee weken beginnen de hevige hoestbuien met opgeven van taai, helder slijm. Kinkhoest bij je baby kan erg uitputtend zijn.
Kinkhoest kan op twee manieren worden aangetoond. Via bloedonderzoek of door onderzoek van het slijm uit de neus- of keelholte.
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren.
Hoe ontstaat kinkhoest? Kinkhoest komt door een bacterie. Uw kind krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel komen bij uw kind.
Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral 's nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat baby's, die kinkhoest krijgen, in ongeveer 40% van de gevallen door hun moeder besmet worden en in 10-20% door vader, broers of zussen(2). Als deze mensen zijn ingeënt, is de kans kleiner dat zij anderen, en dus ook baby's, besmetten met een infectieziekte.
In Nederland overlijden bijna ieder jaar één of twee baby's aan kinkhoest.
Kinkhoest is een ziekte van de neus, keel en longen. De oorzaak is een bacterie. Kinkhoest kan heftige hoestbuien geven, vooral bij kinderen.Bij het hoesten kan er veel slijm uit de keel in de mond komen.
Als je baby langer dan drie weken blijft hoesten, hoef je je in principe nog geen zorgen te maken. Het kan zijn dat hij meerdere verkoudheidsvirussen na elkaar heeft opgelopen, waardoor zijn hoest langer aanhoudt. Je kunt wel voor de zekerheid even naar de huisarts gaan.
Kinkhoest komt vanaf het begin van deze eeuw weer regelmatig voor in Nederland. Ongeveer 9% van de Nederlanders van 10 jaar en ouder krijgt ieder jaar kinkhoest, soms zonder het te merken. Elk jaar komen er ongeveer 170 kinderen onder de 2 jaar in het ziekenhuis en overlijdt 1 baby aan kinkhoest.
Dit start voor zuigelingen op de leeftijd van 2 maanden. Hierdoor komt kinkhoest vooral voor bij: kinderen jonger dan 3 maanden; niet- of gedeeltelijk gevaccineerde oudere kinderen.
Om kinkhoest te behandelen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen kunnen antibiotica worden gebruikt. Om zo effectief mogelijk te zijn, moet de behandeling echter vroeg in het ziektebeloop beginnen, in de eerste één tot twee weken voor de episoden van veelvuldig en snel hoesten.
Incubatietijd: Meestal 7-10 dagen (spreiding 5-21 dagen). Besmettelijke periode: Van het begin van het catarrale stadium, voordat de typische hoestbuien beginnen, tot 3 weken na het begin van deze hoestbuien; totaal ongeveer 5 weken.Na antibiotica 5-7 dagen.
Jonge kinderen krijgen hun eerste vaccinaties pas vanaf de tweede maand na de geboorte, via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vóór die tijd zijn ze dus niet beschermd tegen kinkhoest. Om jonge baby's toch te beschermen, kunnen zwangere vrouwen vanaf de 22e week van de zwangerschap ook de vaccinatie halen.
Zorg dat je baby voldoende drinkt. Dit voorkomt irritatie en houdt de keel vochtig. Neusspray voor baby's: neusspray of neusdruppels helpen als het hoesten gepaard gaat met een verstopte neus. Ventileren: zorg dat je een babykamer (net als de rest van het huis) altijd ventileert.
Als je baby hoest in de slaap, dan kan het gaan om verschillende soorten hoest. Baby's kunnen zelf niet aangeven waar zij last van hebben. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de hoest, zodat je kunt bepalen om wat voor soort hoest het gaat.
Als uw kind veel hoest, is dit meestal niet erg. In de meeste gevallen heeft uw kind een virusinfectie.Het hoesten gaat dan binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Als uw kind langer hoest, komt dit vaak doordat uw kind op een leeftijd is waarop het makkelijk nieuwe virusinfecties krijgt.
Kinkhoest gaat vanzelf weer over. Het kan wel 3 maanden duren voordat de klachten helemaal weg zijn. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten.
Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.
pertussis is gevoelig voor behandeling met antibiotica. De ernst en duur van kinkhoest kunnen alleen met antibiotica worden beïnvloed wanneer daarmee al in de incubatieperiode of in het catarrale (en dan meestal dus nog aspecifieke) stadium wordt begonnen. Klassiek wordt erytromycine gedurende 14 dagen voorgeschreven.
De beschermingsduur van de kinkhoestvaccins is wisselend en varieert van 4 tot 6 jaar bij acellulaire vaccins tot circa 12 jaar bij whole cellvaccins. Ook het doormaken van een kinkhoestinfectie geeft geen levenslange bescherming, maar wel langer dan de vaccinatie (Wendelboe 2015).
Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Vóór dit moment heeft je kind al drie DKTP-vaccinaties gehad. De bescherming van deze inentingen neemt in de loop van de tijd iets af.