De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.
Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en kan wat gaan spetteren, maar is wel geschikt voor het gourmetten. Daarnaast kan je ook vloeibare boter gebruiken, dit is gemakkelijk te doseren in je pannetje. Als je gasten hebt, kan je het ook allebei halen.
Bedenk voordat je gaat gourmetten hoeveel vlees per persoon je ongeveer nodig hebt. De gemiddelde hoeveelheid gram vlees per persoon op de gourmet is 300 tot 400 gram. Voor grote vleeseters is dat 500 tot 600 gram. En voor kinderen 250 tot 300 gram.
Een bakplaat is een voorwerp dat wordt gebruikt om baksels in en uit een oven te transporteren.
Beide grillplaten gebruik je om vlees en vis in korte tijd, op een hoge temperatuur mee te grillen. De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven.
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
De meeste gourmetstellen bereiken een temperatuur van ongeveer 190c graden, maar dit kan per gourmetstel verschillen. De meeste gourmetstellen hebben ook verschillende standen waardoor je de temperatuur kunt verlagen of verhogen, naar gelang wat je bereidt.
De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Om te bakken gebruik je best geraffineerde (of gewone/vierge) olijfolie. Arachideolie of pindaolie is een plantaardige olie die uit pinda's gewonnen wordt. De olie is licht van kleur en smaakt subtiel naar noten. Deze olie is zeer geschikt om te bakken of voor gebruik in de Aziatische keuken.
Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed.
Je legt het op een bakplaat of rooster en daarop plaats je het eten. Het geeft geen geur of smaak af. Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Twee of meer pizza's tegelijk in de oven bakken doe je als volgt: Snijd pizza's door de helft of in kwarten en verdeel ze op het rooster. Er passen nu twee pizza's per rooster. Gebruik een pizzarek met meerdere lagen om tot wel vijf pizza's tegelijk te bakken of koop een extra ovenrooster.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Extra knapperig
Gelukkig zijn ovenfrietjes even krokant en veel minder vet dan de gefrituurde variant. Zijn jouw ovenfrieten niet zo knapperig als je zou willen? Dan is een geperforeerde bakplaat de ideale oplossing.
Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.