Word wakker schrijf je zonder t. Het is een gebiedende wijs, en die schrijf je net zo als de ik-vorm van het werkwoord – ook als je het tegen meerdere mensen hebt.
Van Dale zegt 1: 'niet slapend' en 2: 'levendig, kloek, flink'.
'Wakker' is een bijvoeglijk naamwoord.
Het kan bijvoorbeeld aan je slaapcyclus liggen; je wordt wakker in de lichte slaapfase door een geluid of een beweging. Ook zijn er andere redenen aan te wijzen waarom je eerder wakker wordt dan je zou willen. Misschien heb je last van chronische slapeloosheid of ervaar je stress in je dagelijks leven.
Dt-fouten voorkomen met de smurfenregel
Een bekend ezelsbruggetje voor werkwoordspelling in de onvoltooid tegenwoordige tijd is de 'smurfenregel'. Het is eigenlijk heel simpel: vervang een werkwoord in de tegenwoordige tijd door een vorm van 'smurfen' en je hoort meteen of er een -t achter moet.
Op je linkerzij slapen is nét iets beter dan op je rechterzij slapen en wel om de volgende redenen: Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Maar, in een groot (meer dan 1000 patiënten) gerandomiseerd, dubbel-blind placebogecontroleerd onderzoek onder post-operatieve patiënten, werd gevonden dat paracetamol de slaapkwaliteit verbeterde. Dit bleek ook het geval te zijn voor de patiënten die geen pijn hadden (4).
Teveel suiker voor het slapen gaan innemen kan je lang wakker houden. Maar als je slechts een klein beetje glucose eet voordat je onder de wol kruipt, stimuleert dat het brein om te stoppen met orexine te produceren - een neurotransmitter die ons alert houdt.
Omdat we veel geraffineerde suikers eten (witbrood, pasta's, patat, koekjes, chocolade, cola enz.), verminderen we voortdurend het niveau van hypocretine in de hersenen, waardoor de lichamelijke activiteit afneemt. Met andere woorden, we worden vet en slaperig tegelijk.
Eet slim
En je kan natuurlijk een broodje hagelslag naar binnen schuiven, maar als je slecht geslapen hebt, doe je er vooral goed aan om gezonde vetten, vezels en eiwitten binnen te krijgen. Dus denk aan havermout met appel of kipfilet, avocado of een eitje.
We kennen hem allemaal: de regel van 't Kofschip. Deze alom bekende spellingregel bepaalt dat we 'geluncht' moeten schrijven en niet 'gelunchd', evenals 'geschrobd' in plaats van 'geschrobt'.
De stam is min -en: beantwoord. Ik loop. Je hoort geen t. Dus: Ik beantwoord.
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Je/jij vindt dat boek goed.
Komkommers bevatten genoeg suiker, vitamine B en elektrolyten om essentiële voedingsstoffen die het lichaam kwijt is geraakt aan te vullen en alles in balans te houden. Eet een paar plakjes voor het slapen gaan en wordt wakker zonder hoofdpijn!
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.
Paracetamol heeft geen effect bij kankerpijn en werkt minder goed dan andere pijnstillers bij migraine en bij acute pijn na een operatie.