In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Dit geeft in het voorjaar gelijk al een volle border met bloemen. Soorten die hier zeer geschikt voor zijn: bosliefje, kamille, klaproos, bolderik, slangenkruid, pekbloem, moederkruid, kooltje vuur, driekleurig viooltje, lijmkruid, spiegelklokje, incarnaatklaver, en de korenbloem.
We kunnen heel wat zaaien: raapstelen, radijs, rucola, tuinkers, meiraapjes, snijbiet, wortelen, spinazie en rode biet direct op hun plek en spruitkool op een zaaibedje om later uit te planten, kapucijners, doperwten en peultjes.
Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart of april verlengt de teeltperiode omdat zaden warmte nodig hebben om te ontkiemen. In deze maanden is de temperatuur vaak nog laag.
Potgrond met scherpzand = zaaigrond
Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder 'plakkerig' is.
Veldsla is de eerste groentes die je direct in je bak zaait. Als de grond niet bevroren is, zou je dat nu al kunnen doen. Peultjes, sugarsnaps en wintererwten kunnen vanaf volgende week. In een koude kas of bak kan je ook al winterpostelein en spinazie zaaien.
Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Wat kun je in februari in de moestuin zaaien? In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika's, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien.
Een algemene regel voor de diepte van het zaaien: zaai zaden niet dieper dan ongeveer 1,5 tot 2 keer hun eigen dikte/grootte. Dus een zaadje van 1 millimeter dik hoef je ook maar met slechts 2 millimeter vermiculiet of zand te bedekken.
De meeste tweejarige bloemen worden echter in de winter en de vroege lente binnenshuis/onder glas voorgezaaid of vanaf april/mei in de volle grond. Er zijn ook soorten die in de late zomer of vroege herfst direct in de volle grond gezaaid kunnen worden.
In april is de grond in de tuin vaak voldoende opgewarmd om rechtstreeks te kunnen zaaien. De volgende groentezaadjes kunnen nu de volle grond in: sla, wortels, spinazie, snijbiet, koolrabi. Vroege aardappels kun je aan het begin van de maand planten.
Vóórzaaien doe je dus binnen, in potjes. Die zet je in een kas of op de vensterbank. Daar geef je de plantjes precies genoeg licht, voeding en warmte om goed op te groeien. Net zo lang tot ze sterk en groot genoeg zijn om buiten in je bak te planten.
In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven.
Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Bepaalde wortelgewassen voorzaaien is geen goed idee. Gezien wortelen, Radijzen, pastinaken en nog enkele wortelgewassen (rammenas bijvoorbeeld) niet graag verplant worden, gaan we die ook niet binnen beginnen voorzaaien in huis.
Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment teelt. Idealiter begin je plannen te maken in januari en februari, de grond zaai-en plantklaar maken doe je begin maart en later die maand gaan de eerste planten al de grond in. Toch is het belangrijk om elk jaar het weer te evalueren.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Tomaten: sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortels. Uien: aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels. Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen, maar net zo goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is.
Kortom: stek en zaaigrond bevordert het kiemproces en de wortelontwikkeling van zaadjes en stekjes. Je geeft hiermee alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding aan de jonge plantjes. Tip: naast zaai- en stekgrond is ook stekpoeder zeer aan te raden tijdens het stekken.
Zaaigrond wordt gebruikt om in te zaaien of te stekken, potgrond daarentegen gebruik je dan weer om in te planten. Wij geven tips! Er zijn twee belangrijke verschillen tussen potgrond en zaaigrond. Potgrond bevat turf of kokosvezels en is voorzien van een basisbemesting voor zes tot acht weken.