Net als bij een bijtring werkt het het fijnst als je een goed stuk draad overhoudt bij het knopen. Voor het maken van een speenkoord heb je een rijgnaald en een tangetje nodig, omdat je de draad meerdere keren door dezelfde kraal moet rijgen. Als je de brandmethode gebruikt, heb je minder draad nodig.
Met gewoon garen aan een rijgnaald rijg je de kralen op het garen. Aan een halve meter satijnkoord heb je voldoende voor één speenkoord. Maak het uiteinde van het garen met een knoopje (dat je weer makkelijk kunt loshalen) vast op ongeveer 2/3 van je halve meter satijnkoord.
- Een speenkoord mag maximaal een lengte hebben van 25cm, zonder clip mag het speenkoord 22cm zijn. - Het koord moet minimaal 2mm breed zijn, i.v.m. stevigheid. - Een speenclip moet ventilatiegaten bevatten en deze gaten moeten 4mm zijn.
Siliconen kralen rijg je het beste op satijnkoord van 1 of 2mm. Je kunt de kralen achter elkaar door rijgen, of met steeds een knoop tussen elke kraal in (dat geeft wat meer buigzaamheid aan het speenkoord of de ketting).
Hoe maak je een speenkoord vast
Zo bevestig je de speen aan het koord. Aan de andere zijde zit een clip waarmee je het speenkoord aan de kleding van je kindje kunt bevestigen, bijvoorbeeld het jasje of truitje, maar je kunt het speenkoord ook aan de bekleding van de kinderwagen of draagzak vastzetten.
Voor een speenkoord heb je minimaal een meter satijndraad nodig, maar voor de zekerheid kun je het best 2 meter bestellen.
En daarom wordt het afgeraden om een speenkoord aan de slaapzak van de kleine te bevestigen, aangezien je er geen zicht op hebt en een koord zorgt voor risico's, zoals verstrengeling wanneer het kindje slaapt en kan draaien. Overdag aan de kleding van de kleine is een speenkoord gewoon veilig.
Speenkoorden Bezisa
Eerder deze week waarschuwde de NVWA ook al voor verstikkingsgevaar bij speenkoorden van het merk Bezisa. Bij die speenkoorden kunnen niet alleen onderdelen loskomen, maar is bovendien het koord te lang, waardoor er gevaar is voor verwurging en verstikking.
Een speenkoord, speenketting of fopspeenkoord, is ontzettend handig! Het zorgt er onder andere voor dat je het speentje niet kwijtraakt en ook voorkomt het dat het speentje op de grond valt. Erg handig als je met de kinderwagen of draagdoek of draagzak op stap gaat.
Bij Prénatal vind je verschillende fopspeenkoorden voor je kindje om het speentje van je kindje nooit te verliezen.
Vouw 1 meter satijnkoord dubbel en rijg alle kralen door beide draden satijnkoord. Je kunt de kralen het beste rijgen op satijnkoord van 1 of 2 mm. Laat je creatieve geest zijn gang gaan en combineer verschillende kraaltjes door elkaar. Zo, maak je echt je eigen unieke speenkoord met naam.
Siliconen kralen zijn kralen die veel gebruikt worden voor speenclips en babyspeelgoed. Het is een veilig materiaal, waar baby's en peuters gerust hun tanden in mogen zetten. Deze kralen zijn met een sopje ook makkelijk schoon te maken. Siliconen kralen rijg je het beste op satijnkoord van 1 tot 2mm.
Als je baby een sterke zuigkracht heeft, kan een fopspeen met een ronde speen de voorkeur hebben.Als je baby gevoelig is voor tepelverwarring, kan een orthodontische fopspeen beter zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de maat van de fopspeen.
- Het speenkoord is een hulpmiddel om de speen niet kwijt te raken, het is geen speelgoed. - De koorden mogen maximaal 22 cm lang zijn excl. de clip. Als de koorden te lang worden gemaakt kan deze om het nekje van je kindje komen.
Fopspeen steriliseren in kokend water:
Vul een kleine steelpan met water en leg de fopspeen erin.Dek de steelpan af met een deksel en verhit het water tot het kookt.Kook de fopspeen gedurende 5-10 minuten. Laat de fopspeen volledig afkoelen op een schone theedoek voor je hem aan je baby geeft.
Veel kinderen vinden troost bij hun speen. Zoek een zachte knuffel of doekje wat je kind tegen zijn/haar gezicht kan houden. Dit geeft troost en afleiding. Let erop dat je kind de knuffel of het doekje niet in zijn/haar mond stopt.
Een speendoekje is eigenlijk niets anders dan een doekje of lapje met een lusje eraan voor de speen. De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als knuffeldoekje gebruikt.
Het langdurig zuigen aan een fopspeen kan de stand van de tanden en kaak beïnvloeden. Dat is dan vooral te zien bij het melkgebit, maar gelukkig niet meer bij volwassenengebit. Als je kindje op tijd stopt met het speenzuigen (voor het tandjes wisselen), dan blijft het risico op gebitsproblemen als volwassene erg klein.
Gebruik van een fopspeen
Die gaten voorkomen namelijk dat je kindje zou stikken wanneer het de volledige fopspeen in zijn of haar mond stopt. Bevestig een fopspeen nooit aan koordjes, kettingen, linten, veters of losse kledingsdelen. Je kind kan er verstrikt in raken.
Kinderen die een nieuwe speen niet accepteren, kunnen op de speen gaan bijten in plaats van zuigen.
Plaats het bed niet in de nabijheid van een warmtebron. Laat niets achter in het bed of zet het bed niet in de buurt van een product dat een gevaar kan inhouden voor verstikking of wurging zoals gordijnkoorden, touwtjes, kussens, … Kies bij voorkeur de matras die standaard bij het kinderbed wordt geleverd.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Satijnkoord wordt veelal gebruikt voor het maken van bijtringen, speenkoorden, wagenspanners, mobiel of handgemaakte babygym's.