Voorzichtig opstaan
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Je wiegt je voeten of handen in slaap door langdurig in dezelfde houding te staan of zitten, of door te lang op je arm te liggen of je benen over elkaar te kruisen. Door de druk knel je bepaalde zenuwen af, waardoor je ledematen en je hersenen niet meer goed kunnen communiceren met elkaar.
Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw. Wanneer een zenuw bekneld is, raakt signaaloverdracht die via de zenuw plaatsvindt verstoord. Dit geeft klachten zoals pijn, slapende ledematen en tintelingen.
Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
De behandeling bestaat uit het “vrijleggen” van de voorvoetszenuw en het corrigeren van een afwijkende voetstand. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Gezien het chronische karakter van deze aandoening, zijn corrigerende zolen meestal de meest aangewezen therapie.
Slapende handen, voeten, armen en benen worden veroorzaakt door druk op een zenuw of zijn doorbloeding. Met osteopathie kan de druk worden weggenomen en de doorbloeding weer worden gestimuleerd. Kortom: osteopathie maakt jouw slapende ledematen weer wakker!
Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn? Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan.
De werking van zenuwbanen komt in de problemen als ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort. Daarnaast worden bloedbanen afgekneld waardoor de bloedcirculatie stokt.
De meest voorkomende oorzaken van de stijve teen zijn: Slijtage van het kraakbeen (zichtbaar op röntgenfoto) of breuken in de teen. Bij sommige sporten is het risico op hallux rigidus aanwezig, bv voetbal (door trappen tegen de bal), of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, turnen)
Symptomen artrose in de voet
Stijfheid in het gewricht. Dit treedt vooral op als u weer gaat bewegen na een tijd van rust. Daarom voelt u vaak stijfheid in de voet als u 's ochtends opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen verdwijnt de stijfheid grotendeels.
Meralgia Paresthetica (MP) is een aandoening waarbij doofheid, tintelingen en soms pijn ontstaan in de voor- en zijkant van het bovenbeen. Dit komt doordat een kleine huidzenuw van het bovenbeen (de nervus cutaneus femoris lateralis) bekneld is, beschadigd is of niet goed functioneert.
(Zenuw)pijn
brandende of stekende pijn in je benen, handen, voeten of vingers. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze op prikkeldraad lopen. pijn op de plek van de beschadigde zenuwen, bijvoorbeeld je sokken voelen vervelend aan bij je voeten. pijn als je iets kouds of warms aanraakt.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) wordt de middenhandszenuw in de pols bekneld. Deze zenuw loopt door een tunnel en wanneer het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. Dit geeft een prikkelend en pijnlijk gevoeld in de handpalm en vingers.
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel kan leiden tot schade aan de zenuwen. Dat vertaalt zich nogal eens in tintelende handen of voeten. Als een nog niet ontdekte diabetes aan de basis ligt, laat je dit best snel controleren en behandelen om verdere zenuwschade te voorkomen.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug. Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden. Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Tintelingen is een van de symptomen van stress en burn-out. We kunnen deze tintelingen direct in verband brengen met hyperventilatie. Door te snel en te hoog te ademen, verandert namelijk de zuurgraad in je bloed, wat kan leiden tot een tintelend gevoel.
Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.