Zo is multiplex sterker dan OSB, dankzij de natuurlijke structuur van het gebruikte hout. Dit maakt multiplex beter bestand tegen trekbelasting dan OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en bindmiddel.
OSB-plaat. Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Het is dus eigenlijk hetzelfde als OSB platen, maar bij MDF wordt het hout helemaal tot vezels fijn gemalen. Hierdoor hebben de MDF platen een dichtere en dus sterkere structuur. Veel strakke meubels worden gemaakt van MDF platen.
OSB is zeer sterk, licht in gewicht en gaat lang mee. Dit plaatmateriaal is relatief goedkoop en is een echte constructieplaat.
Een OSB plaat is ruw en daarbij zijn de houtschilfers erg zichtbaar. Daarom wordt OSB vaak niet als zichtwerk gebruikt, maar wel als constructieplaat. Daarnaast is OSB sterker is dan MDF en zeker sterker dan spaanplaten; ideaal dus als constructieplaat.
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
Vochtbestendigheid: OSB 3-platen zijn ontworpen om een hogere weerstand tegen vocht op te leveren dan standaard OSB 2-platen. Ze zijn geschikt voor tijdelijke blootstelling aan vocht en zijn bestand tegen regen en vochtige omgevingen.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Underlayment is vlak en sterk en bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het is vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wildere uitstraling. Daardoor werd het vroeger minder gebruikt als zichtwerk.
Wij adviseren om de plaatdikte van 18 mm dik door te leggen over de volledige oppervlakte. Plus een OSB plaat van 1 cm op de 1ste plaat te leggen in de andere richting. Dit zal zorgen voor een stevige ondervloer en een betere geluidsisolatie.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Multiplex is in verschillende diktes verkrijgbaar variërend van 3 tot 40 mm. Voor vloeren en wanden wordt een dikte van 18 of 21 mm gebruikt.Voor plafonds is een dikte van 12 mm gebruikelijk.Multiplex van 40 mm wordt gebruikt voor deurplaten en meubels.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Door de samenstelling van Multiplex brengt dit plaatmateriaal een hoop voordelen met zich mee: Omdat de houtvezels in verschillende richtingen op elkaar zijn gelijmd, is het materiaal bijzonder sterk. Door deze sterkte is deze houtsoort beter bestand tegen scheuren of breuken wanneer het hout belast wordt.
OSB is prima geschikt. Blijft de plaat in het zicht? Dan is Underlayment meer geschikt. Een OSB en Underlayment zijn even sterk, OSB is door zijn uiterlijk wat goedkoper.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP staat voor Water Boiled Proof en is daarmee in principe geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving.
Het verschil tussen OSB en Underlayment
Vanwege deze opbouw zijn Underlayment platen over het algemeen gevoeliger voor vocht in vergelijking met OSB platen. Voor beide platen is het belangrijk dat ze wel droog blijven, omdat aanhoudend vocht op den duur tot schimmelvorming kan leiden.
Het verschil tussen spaanplaat en OSB platen
In OSB platen worden grotere houtsnippers gebruikt dan in spaanplaat. Die snippers vormen een mozaïekstructuur, waardoor OSB platen veel sterker zijn dan spaanplaat. Ze hebben ook een betere isolatiewaarde.
Tegelen op OSB is een populaire keuze bij vloeren. Tegelen op OSB is slim omdat de platen sterk, goedkoop en eenvoudig te verwerken zijn. Als u wilt tegelen op OSB is dat een uitstekende keuze.
U kunt OSB-3 buiten gebruiken
Betreffende de kwaliteit is OSB-3 een zeer populair plaatmateriaal. OSB-3 kan buiten gebruikt worden. De plaat kan zwaar belast worden en kan naast buiten, ook binnen worden toegepast. Wilt u dus een constructie wind- en waterdicht maken, dan maakt u een goede keuze met OSB-3.
Deze platen zijn voor 95% opgebouwd uit hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen als lijm en paraffine om te zorgen dat er een hoge vochtwerendheid ontstaat. Deze plaat is in het bijzonder ontworpen voor constructietoepassingen. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen.
De OSB platen bevestig je met een parketlijm of schroeven op de houten constructie zodat het goed vast blijft zitten. Als de OSB platen eenmaal bevestigd zijn kun je ervoor kiezen om hier bovenop nog te egaliseren met egaline of een ondervloer.
OSB platen trekken water aan en als ze nat worden gaan ze vervormen. Bij het toepassen van deze platen is het belangrijk om het niet in vochtige ruimtes te gebruiken. Een advies is om het daarnaast ten alle tijde goed te laten ventieren. Als de platen eenmaal nat zijn geweest zijn ze niet goed meer te gebruiken.
Hoewel de platen erg sterk zijn, zijn ze gemakkelijk te bewerken. Ondanks het feit dat OSB hout is, trekken de platen niet krom als ze in aanraking komen met vochtige omstandigheden. Ook buigen ze minder snel dan andere plaatmaterialen, zoals spaanplaat en MDF. Dit komt doordat ze watervast verlijmd zijn.