Insecten op het menuTachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten.
Insecten en de wereld van eetbare insecten
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op het menu. Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten.
Ook eten mensen onbewust gemiddeld al 500 gram insecten per jaar. Dit zijn insecten of resten daarvan die in groenten en fruit blijven zitten tijdens de verwerking.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten. ' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt.
Insecten zijn belangrijk voor de natuur. Ze vormen onge- veer tachtig procent van het totale aantal diersoorten op aarde.
Ongeveer vijf procent van alle beschreven diersoorten zijn gewerveld; de overige 95% zijn ongewervelde dieren, zoals geleedpotigen, weekdieren en vele andere fyla.
Het gaat niet goed met onze insecten. Momenteel verdwijnt jaarlijks 1 procent ervan, bij ons én wereldwijd. De laatste 50 jaar is zo het aantal insecten gehalveerd. Een ramp voor onze natuur die deze kleine beestjes hard nodig heeft.
In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.
100 gram maïs uit blik kan maximaal 2 insecten of larven bevatten. 100 gram ketchup kan maximaal 30 eitjes van fruitvliegjes bevatten. 100 gram bevroren broccoli kan maximaal 60 bladluizen, trips of mijten bevatten.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een fabel en dus niet waar. Spinnenexpert Aart Noordam legt aan RTL Nieuws uit dat spinnen solitaire dieren zijn die onafhankelijk van elkaar leven. Ziet u er toevallig 2 of meer tegelijkertijd? Dan kan het zo zijn dat er op die plek veel voedsel te vinden is.
Geschat wordt dat de gemiddelde Amerikaan ongeveer twee pond aan dode insecten en insectendelen per jaar eet. Deze insecten zitten in groenten, rijst, bier, pasta, spinazie en broccoli. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft toegestane insectendelen per bepaald voedseltype.
Parasieten die insecten als tussengastheer gebruiken kunnen via entomofagie tot infecties bij de mens leiden. Als mensen rauwe of onvoldoende verhitte insecten eten die in het wild gevangen zijn, kunnen ze een parasitaire infectie oplopen (Hinz 2001).
Krekels moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten.Ze worden meestal eerst gekookt en vervolgens geroosterd of gebakken . Door krekels in te vriezen voordat ze worden gekookt, vallen ze in slaap (net als kreeften), waardoor ze niet uit de pan springen. Krekels kunnen worden toegevoegd aan elke eenvoudige roerbak of worden gefrituurd als snack.
Als landen waar insecten worden gegeten worden meegenomen in de schatting van de totale wereldbevolking die insecten consumeert, dan zouden China en India in aanmerking komen. Dit zou betekenen dat een derde van de wereldbevolking (d.w.z. 2,8 miljard van de 7,8 miljard mensen ) insecten consumeert.
Volgens de FDA kan insecten- en knaagdiervuil in pindakaas voorkomen, maar in zeer kleine fragmenten . De FDA beperkt insectenvuil tot gemiddeld 30 of meer fragmenten per 100 gram pindakaas, en knaagdiervuil tot gemiddeld één of meer knaagdierharen per 100 gram pindakaas.
Pindakaas wordt pas afgekeurd als er meer dan één rattenhaar per 100 gram in zit. Voor het geval je net te snel leest. Er mag dus één rattenhaar in 100 gram pindakaas zitten. Dat zijn er dus een paar per pot.
Resultaten: Geen insecten, insectendelen of bacteriën gezien .
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
Het zijn pasta-wormen. Ze komen uit eieren die in de tarwe worden gelegd en het pasta-maakproces overleven.
Het is algemeen bekend dat in deze tijd van het jaar weinig vlinders te zien zijn, omdat de meeste vlinders dan nog in een cocon zitten of rups zijn.
Op basis van 82 gepubliceerde wetenschappelijke studies konden de auteurs bevestigen dat menselijke druk, met name landbouw en stedelijke uitbreiding, de belangrijkste oorzaken zijn van de achteruitgang van insecten in West- en Centraal-Europa. Ook konden ze aantonen dat de gevolgen vaak indirect zijn (bijvoorbeeld door aantasting van leefgebieden).
Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Alleen in Nederland zijn er al zo'n 20.000 soorten. Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen verschillende soorten insecten.