De bloemen van de Hosta kunnen gebruikt worden in een slaatje, gekonfijt, gefrituurd, gemarineerd of rauw. De bloemen worden vers geplukt als ze net openen, bij voorkeur 's morgens. Andere delen van de planten zoals de knoppen, de jonge scheuten, de bladeren en de bloemknoppen van bepaalde soorten zijn ook eetbaar.
Een veelgestelde vraag is of Hostas giftig zijn. Mensen met kleine kinderen en huisdieren willen weten of het eten van Hostas schadelijk is. Het antwoord is dat de Hosta absoluut niet giftig is, sterker nog er bestaan verschillende recepten om Hostas toe te passen in onze keuken.
Hosta 'Sum and Substance' is de grootste hosta met een omvang van één bij twee meter.
Er zijn soorten hartlelie die maar 30 cm hoog worden en soorten van 120 cm hoog. Naast het prachtige, weelderige blad heeft de Hosta ook een mooie, lelieachtige bloem. Die komt in de zomermaanden juni tot september langs de stengels.
Hosta's hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.
Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt.
De Hosta (Hartlelie) is een vaste plant met prachtige grote bladeren die behoort tot de Agavefamilie. De Hosta doet het vooral goed op schaduwrijke plekken in de tuin. Naast de schaduw houdt de hosta van een neutrale, vochtige bodem. In de felle zon zijn de hosta's erg gevoelig voor verbranding van het blad.
Hosta kan ook prima tegen vorst. Zo eind februari, vlak voordat de plant bovenkomt, kun je een beetje organische meststof geven.
Borderplan Daan - Hosta borderpakket - Groenblijvende schaduwplanten. De tuinplanten in dit borderpakket hebben haar eigen sierwaardes. De Hosta's of beter bekend onder de Nederlandse naam Hartlelies, hebben namelijk stuk voor stuk schitterende bladeren.
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
Vooral hosta's met dikker en stugger blad zijn minder gevoelig voor slakken. Veel blauwe hosta's hebben dit kenmerkende dikke en stugge blad. Ook hosta's die rechter op groeien, of meer vaasvormig groeien, lijken langer bestand tegen slakken.
Hosta's komen oorspronkelijk uit Noordoost-Azië en is een geslacht dat een 40-tal soorten en zo'n 5.000 cultivars omvat. De planten behoren tot de Asparagaceae oftewel de aspergefamilie. Het zijn vaste planten die afhankelijk van de soort graag in de halfschaduw of in de schaduw staan.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
De Eucalyptus is niet giftig.
Gecontroleerd zaaien: Maart-april in zaaibakje of potje zaaien. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober.
Besproei je Hosta met water & knoflookpoeder
Om slakken weg te houden bij de Hosta in jouw tuin, kun je deze besproeien met in water opgelost knoflookpoeder. Dit mengsel zou ervoor moeten zorgen dat slakkeneitjes tussen jouw Hosta niet meer kunnen uitkomen. Wanneer je 's avonds laat sproeit, blijft de Hosta langer nat.
Water: voor hosta's in potten is regelmatig voldoende water geven erg belangrijk.
Hosta: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, depressie.
Het kleurenpalet van deze bladplanten is enorm en varieert van lichtgroen, donkergroen, blauw, blauwgrijs tot gemarmerd tot wit gevlekt. De planten dragen in de zomer ook roze, lichtviolette of witte bloemen. Hosta's houden van schaduw en hebben vochtige grond nodig om goed te kunnen presteren.
Herfstanemoon heeft gelobde bladeren en is bijna een bodembedekker. In een zachte winter blijft het blad lang staan, maar eigenlijk is de plant bladverliezend. Het blad kan tot 80 cm hoog worden. Compleet met bloemen wordt de plant wel tot 1.50 m hoog.
Hosta's verkiezen een zure grond boven een kalkrijke grond. Geef ze in het najaar een mulchlaag van organisch materiaal. Het zijn vooral schaduwplanten maar er zijn ook soorten die het goed doen op een zonnige plaats. Hou er dan rekening mee dat ze voldoende vochtige grond hebben.
Ieder voorjaar bemesten met een bij voorkeur organische meststof. Hostas zijn niet al te kieskeurig, maar op pot is bemesten noodzakelijk. Het aanbod meststoffen is groot, maar een eenvoudige koemestkorrel volstaat. De potten kunnen goed in de winter buiten blijven staan.
Hosta's stellen geen hoge eisen en vragen buiten een goed gevoede grond weinig onderhoud. Geef je hosta's zodra de bladeren ontluiken DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea.