Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten. Dit moet je nog weten over luchtbevochtiging: Te droge lucht komt haast uitsluitend voor in de wintermaanden.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Het is best mogelijk dat te droge lucht in de slaapkamer aan de oorzaak ligt van al deze problemen. Maar geen nood, een luchtbevochtiger brengt raad. Dankzij een luchtbevochtiger voor baby's en kinderen zorgt u ervoor dat de luchtvochtigheidsgraad in de kinderkamer en zelfs in de rest van het huis altijd optimaal is.
Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van hoogfrequente geluidstrillingen om een extra fijne waternevel te produceren die vervolgens wordt uitgestoten om vocht toe te voegen aan de ruimte. Het wordt vaak beschouwd als de stillere van beide typen luchtbevochtigers.
Simpel gezegd gaat het er bij een luchtbevochtiger om vocht terug te brengen in de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, wordt de lucht droog, wat je huid en ogen kan uitdrogen en irriteren. Wanneer de vochtigheidsgraad stijgt tot een gezond percentage, veroorzaakt de lucht minder ongemak.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Een luchtbevochtiger test van de Amerikaanse consumentenbond wijst de beste aankoop uit. De WHU600X van Wood's (voorheen MJS-601 bevochtiger van HACE) is uitgeroepen tot beste koop in de luchtbevochtiger test van de Allergy Consumer Review.
De Qlima D612 is de beste luchtontvochtiger want hij maakt het echt snel droger en je hoort hem nauwelijks. Hij zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast de droge lucht weer uit. Binnen 24 uur onttrekt hij echt voelbaar veel nattigheid uit de lucht, namelijk 12 liter water uit de lucht.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.