Als u Camera Raw-afbeeldingen wilt importeren in Photoshop, selecteert u een of meer Camera Raw-bestanden in Adobe Bridge en kiest u Bestand > Openen met > Adobe Photoshop CS5. (U kunt ook Bestand > Openen kiezen in Photoshop en vervolgens naar de gewenste Camera Raw-bestanden bladeren.)
Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte.
Pixlr is onze favoriet! Je kunt gebruik maken van een web-based programma, maar er zijn ondertussen ook al Pixlr-webapps ontwikkeld gezien de groeiende populariteit. Er is zelfs een app voor iOS en Android. Dit is wat ons betreft het beste alternatief voor Photoshop.
Sinds maart 2016 wordt het Picasa-programma niet meer door Google ondersteund en is het installatiebestand ook niet meer via picasa.google.com te downloaden.
Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Hiervoor moet je het RAW bestand omzetten naar een JPG. Dit kan o.a. met Adobe Lightroom of Photoshop. In Lightroom doe je dit door middel van het exporteren, in Photoshop door de foto te openen met de RAW editor en daarna op te slaan als JPG. Verwijder na het omzetten de RAW-foto niet.
Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera's kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.
. CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto's in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen.
Sinds de komst van CR3-bestanden op camera's van Canon (EOS M50), is het mogelijk om te kiezen voor het bestandsformaat C-RAW in plaats van het bekende RAW. De C staat voor compressed en de bestandsgrootte van het nieuwe bestandstype is ongeveer 40% kleiner dan van een niet-gecomprimeerde RAW.
Kent RAW dan helemaal geen nadelen ? Het grote nadeel is dat je bestanden ongeveer net zo groot zijn als je sensor. Oftewel als je sensor 24 megapixels is, zal je RAW-bestand ongeveer 25 mb groot zijn, terwijl een JPEG-bestand dan ongeveer 7-8 mb zal zijn.
Indien je al met een foto in het 'normale' Photoshop scherm zit kun je in Photoshop CC via Filter –> Camera RAW filter toch nog met de foto in Camera RAW komen. Het belangrijkste deel van Camera RAW is te vinden aan de rechterzijde van de foto.
RAW duidt op een methode om afbeeldingen, gemaakt met een digitale camera, op te slaan. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen.
Steeds meer fotografen kiezen voor een RAW bestand, maar veel foto-bewerkingsprogramma's kunnen een RAW bestand niet lezen. Je hebt er speciale software voor nodig: de RAW converter. Met een RAW converter kan je een RAW bestand bewerken en omzetten naar meer gangbare bestandsformaten zoals tif, psd of jpg.
Ruwe data. Het bekendste digitale beeldformaat is JPEG, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto's te maken in RAW-formaat. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera.
Je maakt 3 foto's met dezelfde compositie, maar zorgt er wel voor dat de belichting anders is. Met een fotobewerkingsprogramma voeg je de beelden samen, zodat je 1 foto krijgt waarin alle licht informatie zit. Op die manier kan je vervolgens wel een goed belichte foto krijgen.
De term RAW slaat op het ruwe onbewerkte beeldmateriaal. In feite zoals de beelden direct onveranderd en ongecomprimeerd vanaf de beeldchip uitgelezen worden.
JPEG en JPG zijn hetzelfde
JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Een JPG comprimeert een afbeelding: er worden pixels samengevoegd of vervaagd. Het comprimeren van een afbeelding valt niet altijd op, maar maakt de afbeelding in KB's een stuk kleiner!
Met de afkorting JPEG (spreekt uit als: jee-peg) wordt een bestandsindeling aangeduid voor het opslaan van rasterafbeeldingen in digitale vorm. Het is een vorm van datacompressie en van broncodering. De naam staat voor joint photographic experts group.
Na beëindiging van Picasa is het volgende van toepassing:
Picasa moet overal blijven werken waar het programma is geïnstalleerd en je hoeft verder niets te doen. Er worden geen updates voor Picasa meer uitgebracht. Picasa werkt alleen offline. Picasa kan niet meer worden gedownload.
Vanaf half maart is er geen ondersteuning meer voor het computerprogramma. Het blijft wel werken, maar het wordt niet verder ontwikkeld. Ook komen er geen (veiligheids)updates meer voor. Vanaf 1 mei zal Picasa Webalbums verdwijnen.