Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
Bovendien is de vocht- opname van PUR zo klein dat het niet kan rotten of schimmelen. PUR-schuim is krimpvrij zodat de isolatie, ook na vele jaren, op zijn plaats blijft. PUR-schuim heeft een blijvende hoge isolatiewaarde.
Met gespoten PURschuim is het mogelijk om ruimtes naadloos te isoleren. Daarnaast is gespoten PURschuim uitermate vochtbestendig en daardoor een van de meest efficiënte en gemakkelijkste materialen om warmtetransport door vloeren in woningen en gebouwen te beperken en deze daardoor energiezuiniger te maken.
Schuimen zijn namelijk damp-open, waarbij het geabsorbeerde water later weer uit het pur schuim kan verdampen zonder dat er een verlies optreedt in de schuimeigenschappen. Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem.
Na het goed uitharden van pur, komen deze stoffen niet meer vrij. Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.
Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie? Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. Opgehoopt vocht kan bijvoorbeeld resulteren in blijvende schade aan uw woning, nare geuren, schimmels en ongedierte.
Je haalt uit een 750ml bus ongeveer 45 liter.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd . Het verschil zit hem vooral in de verhouding van deze grondstoffen en het productieproces, waardoor de fysicochemische verbinding in een PIR schuim intrinsiek sterker is.
EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS resistenter is tegen waterdamp. XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
PUR CLASSIC is milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar, veilig en voordelig in gebruik, heeft een poriëndiepe hygiënische werking een antistatisch effect, met een werkingsduur van tot wel 60 dagen.
Aceton kan pur verwijderen, alleen als de pur nog niet uitgehard is. Breng aceton aan op het purschuim en verwijderen het met een doekje. Vaak zal je het meerdere malen moeten herhalen, maar als het goed is kan je het verwijderen.
Gespoten PUR is sterk, stabiel en vormvast, punt. Het zal niet krimpen noch verzakken, zelfs niet bij isolatiediktes tot 50 cm. Wat wel heel erg belangrijk is bij de plaatsing, is dat die gebeurt in verschillende lagen.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal. PUR-lijm wordt als hot melt aangebracht en koelt snel af tot verwerkingssterkte, zodat ze naar het volgende proces kunnen worden gebracht.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen.
Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij intensieve aanraking. Bij sterke verhitting van producten met PUR komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij, zoals bij het versnijden of verzagen van PU-hardschuimplaten.
Waterdicht 2-componenten polyurethaanschuim met gesloten celstructuur. Zet 25 maal uit tot een hard schuim van 40kg per m3.
Waarom stucen over purschuim? Om de naden op de muur mooi af te kunnen werken dient de stukadoor deze stukken ook mee te nemen. Dit kan probleemloos wanneer deze zijn opgevuld met purschuim. Wij adviseren je wel om een stukadoor in te schakelen voor deze klus.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.