Er zit 1,5 gram vet in 1 schaaltje (150 gram) hangop, waarvan 1 gram verzadigd vet.
Doordat de hangop uit karnemelk wordt bereid is het een mager product. Karnemelk bevat namelijk bijna geen vet. Vroeger werd hangop vaak met beschuitkruimels, bruine basterd suiker en kaneel gegeten. Maar hangop smaakt ook heerlijk met muesli en honing.
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
In 1 schaaltje (150 gram) hangop zit: 94 kcal energie.
Er zit 1,5 gram vet in 1 schaaltje (150 gram) hangop, waarvan 1 gram verzadigd vet.
Kwark is net als hangop een geconcentreerd product, gemaakt door karnemelk of zure melk te laten uitlek- ken.Dan gaat de wei eruit en er blijft een eiwitrijke substantie over. Yoghurt is een vorm van gezuurde melk, niet ingedikt of uit- gelekt, dus die heeft in verhouding een lager eiwitgehalte dan kwark.
Griekse yoghurt is enigszins vergelijkbaar met de oer-Hollandse hangop. Het vetpercentage in Griekse yoghurt varieert van 0 tot 10%. Ook lijkt Griekse yoghurt veel op Turkse yoghurt. Ze worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt.
Hangop is eigenlijk niets anders dan (Hollandse) yoghurt, uitgelekt in een theedoek. Hierdoor verdwijnt al het vocht en blijft er een dikke yoghurt over die qua structuur een beetje lijkt op kwark.
Als je hangop maakt, houd je na het uitlekken in de kom vocht over. Dit vocht lijkt op wei. Je kunt het weggooien, maar het is rijk aan eiwitten, dus je kunt het ook voor iets anders gebruiken. Verwerk het bijvoorbeeld in een smoothie, gebruik het om limonade mee te maken of als basis voor een pannenkoekenbeslag.
Is yoghurt goed voor dieet? Yoghurt bevat veel eiwitten en bieden daarom enkele voordelen. De inname van voldoende eiwitten heeft een positief effect op spierherstel en het vergroten van de spiermassa. Yoghurt kan dus spierverlies tijdens het volgen van een dieet tegengaan.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Volle en magere yoghurt
Het grote verschil zit in het vetpercentage. Magere yoghurt bevat minder dan 1 procent vet, halfvolle yoghurt bevat 1,5 procent vet en volle yoghurt 3 procent vet. Er zijn verschillende discussies over welke je het beste kunt kiezen. Volle yoghurt bevat namelijk linolzuur.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Het spul heet skyr en blijkt de hangop van de Vikingen. Bijna tweeënhalf keer zoveel proteïne als gewone yoghurt en anderhalf keer zoveel als kwark.
Laten we allereerst kijken naar het verschil in de hoeveelheid calorieën. Met de nadruk op 'verschil', want dat is absoluut aanwezig! Met respectievelijk 40, 43, en 46 kcal per 100 gram, zijn Katharos Yoghurt Grieks 0%, Jumbo Yoghurt Griekse 0,1% Vet en Milsani Griekse stijl de varianten met de minste calorieën.
Het unieke uitlekproces maakt van FAGE een uitzonderlijke voedingsbron, natuurlijk en rijk aan eiwitten, een goede calciumbron zonder toegevoegde suikers. Voor mensen uit de hele wereld is FAGE yoghurt meer dan een Grieks recept van uitgelekte yoghurt. Het is een deel van ons leven.
De yoghurt hangop van Rauw Power is een natuurlijk gefermenteerd product gemakt van rauwe melk. De Rauw Power zuivel wordt niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd. De melk is slechts gefermenteerd waardoor het lichaam deze zuivel makkelijker kan verteren.
Conclusie. Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat. Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Als gevolg van het proces om melk in yoghurt te veranderen, ondergaat Griekse yoghurt een extra fermentatiestap en een extra filtratiestap dan gewone yoghurt, daarom is het dikker en romiger.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Eiwitten kwark vs yoghurt
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Magere yoghurt bevat minder, namelijk slechts 0,1 gram vet en volle yoghurt bevat 3 gram vet. De vraag welke van de twee het meest gezond is kunnen we dus alleen goed beantwoorden als duidelijk is wat we precies verstaan onder “gezond”. In ieder geval passen zowel yoghurt als kwark in een gezond voedingspatroon.