Bij de oprichting zo'n 45 jaar geleden, was het de bedoeling dat Café Loetje een succesvol biljartcafé zou worden. Toen maakte Ludwig 'Loetje' Klinkhamer een fortuinlijke fout door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten.
Loetje werd in 1977 opgericht als biljartcafé door de enkele jaren geleden overleden Loetje Klinkhamer in de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Enkele jaren later begon hij met het serveren van biefstukken en dat werd zo'n succes, dat het biljart uiteindelijk uit de zaak verdween.
Biefstukrestaurant Loetje, met restaurants in onder andere Nijmegen en Utrecht, komt definitief in handen van investeerder Waterland. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de deal goedgekeurd. Er blijft na de overname volgens de waakhond voldoende concurrentie over.
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
Loetje telt inmiddels 21 vestigingen door heel Nederland en maakt, na het samengaan van Restaurantgroep Loetje en Debuut zijn in 2020 onderdeel uit van Restaurant Company Europe (RCE). Binnen deze groep zitten naast ketens als Loetje, ook horecaconcepten als Stan&CO, Beers & Barrels en Popo the Mexican.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
We zijn enorm fan van Loetje en komen bij verschillende vestigingen maar Loetje Oost is wat ons betreft de beste van allemaal. Ondanks de standaard recepten van Loetje smaken de gehaktballen en kalfslever hier toch echt het lekkerst. Het personeel is aardig en lekker Amsterdams. De kalfslever is een echte aanrader.
Wij namen een stiekem kijkje in de keuken, en vonden in Boris Deen en Rob Wagemaker het geheime ingrediënt. 165.000 koeien per jaar zijn er nodig om alle bezoekers van Loetje van hun in een plas vet geserveerde ossenhaasbiefstuk te kunnen voorzien. Een enorm aantal ja, waar dan ook een flinke omzet tegenover staat.
Loetje is de onbetwiste gouden troef van RCE, 's lands grootste restaurantgroep en daar hoort ook een grote jaaromzet bij: er wordt afgestevend op €225 miljoen, telt Van Halderen ditmaal hardop in een uitgebreid interview met Misset Horeca.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
Veel mensen willen franchisenemer worden bij Loetje. Helaas is Loetje geen franchiseformule. Loetje heeft alleen filialen. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is uw eigen Loetje-vestiging te openen.
Wat is dat toch met Loetje?
Het pand waar Loetje een restaurant en hotel in heeft gevestigd, is al sinds 1910 een hotel en restaurant. Voordat het huidige etablissement er intrek nam, heette het Hotel Roozendaal.
We gaan in 2022 nóg een locatie openen, Loetje komt naar Vught! In een mooie omgeving, vlak onder Den Bosch waar we nog geen Loetje hadden. De locatie aan de Helvoirtseweg wordt de komende maanden verbouwd om er een échte Loetje locatie van te maken. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie!
In één stuk biefstuk van 100 gram zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Biertjes kosten overigens 2,40 per glas, geen verkeerde prijs.
De soep is niet vers en er zit een soort maizena in waardoor het plakkerig is. Een soort fabriekssoep, erg ouderwets, het smaakt niet alsof het gemaakt is van verse groenten. Loetje heeft sowieso weinig gezonde maaltijden.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Het nieuwste Loetje restaurant is gevestigd aan het Gele Rijdersplein in Arnhem. De locatie is de afgelopen maanden geheel verbouwd. Binnen zijn de verschillende zitgedeeltes en het terras biedt uitzicht op de AKU fontein. In de eerste week van juli opende Loetje al de deuren van haar nieuwe vestiging in Leiden.
Voor een lunch of diner kun je ook terecht bij het naastgelegen restaurant Loetje. Het café is ook te bezoeken zonder entreekaart voor het museum. Bij mooi weer is het terras geopend. Reserveren kan via 085-0430269 en per e-mail via more@loetje.com.
Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden. In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is.
Welke pannen gebruikt Loetje? Tip van Loetje: Gebruik een pan met een dunne bodem, die goed heet wordt. En als je maar een of twee biefstukjes wilt bakken, gebruik dan een kleinere pan. Die wordt sneller en beter warm en je hebt minder margarine nodig.
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees.