Op bijna alle cacao- en chocoladeproducten staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) − een globale houdbaarheidsindicatie die je kunt negeren. Oude chocola of cacaopoeder kun je veilig proeven. Pakken chocolademelk en chocoladetoetjes uit de koeling bevatten echter veel water.
Chocomel vers is, voor openen, enkele dagen tot weken houdbaar in de koelkast tussen 5 en 7 graden Celsius. De datum op de verpakking geeft een indicatie van de houdbaarheid van het product in een gesloten verpakking. Na openen is het product enkele dagen houdbaar.
Als wij een open pak sap, ijsthee of chocomel hebben gaat dat de koelkast in en wordt het in elk geval na 3 dagen weggegooid. Liever een nieuw pak open maken dan het risico lopen er ziek van te worden is ons motto. Nu ken ik ook genoeg mensen die een pak sap rustig een week bewaren of zelfs nog langer.
Cacaopoeder. Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar. Uiteraard is het wel belangrijk dat u het op de juiste manier opbergt, wat dus betekent dat u het op een droge, koele en donkere plek moet bewaren.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Bewaartip voor dit product
Bewaar een aangebroken pak chocolademelk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest het een dag van de houdbaarheid.
Wanneer melk bevriest zet het uit, wat de verpakking kan beschadigen. Controleer of de verpakking nog intact is voor je de melk ontdooit. Als de verpakking gescheurd is, is het beter de melk niet te gebruiken. Het invriezen van melk kan de structuurkwaliteit van de melk aantasten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolademelk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 tot 2 jaar houdbaar. Melk- en witte chocolade 1 tot 1,5 jaar. Je kunt chocolade nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken vaak nog prima eten. De chocolade is dan niet bedorven, maar de kwaliteit wordt langzaam minder.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Is het 'de chocolademelk' of 'het chocolademelk'?
Het is 'de chocolademelk', want chocolademelk is mannelijk en vrouwelijk.
CHOCOMEL GAAT DOOR
In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Chocomel. Het merk Chocomel maakt chocolademelk en bestaat al sinds 1932. Het staat bekend als Chocomel – de Enige Echte – in Nederland en Duitsland, en als Cécémel in België.
Chocomel (Cécémel in België) is een chocolademelk, geproduceerd door FrieslandCampina in Aalter.
Bij snoepjes die suiker bevatten moet je rekening houden met een houdbaarheid van 18 maanden. Bij snoepjes die geen suiker bevatten kun je de snoepjes ongeveer 12 maanden bewaren. Dit zijn richtlijnen en hangt natuurlijk van de datum af die als THT-datum op de verpakking staat.
Bewaaradvies. Droog en koel bewaren. In een gesloten verpakking minimaal 30 dagen houdbaar. Na opening verpakking beperkt houdbaar.
Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Oftewel voor Nederlandse begrippen... "kamertemperatuur". Maarja dan liever eigenlijk ook nog in het donker want zonlicht zorgt voor een schommeling van temperatuur waardoor de chocola alsnog eerder minder lekker kan worden.
Reacties. Eigen gebakken chocoladebroodjes zijn zeker 3 dagen houdbaar, droog bewaren, niet in de koelkast! Tip: trek er een plastic zakje om heen dan blijven ze heerlijk vers!
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.