Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
We poepen gemiddeld 1,2 keer per dag
Van deze deelnemers gaf 96 procent aan dat ze tussen de drie keer per week en drie keer per dag een grote boodschap legden. De onderzoekers concludeerden hieruit dat het gezond is om tussen de drie en 21 drollen per week te draaien.
Regelmatige stoelgang
Hoe vaak je moet poepen zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen?Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
Als je regelmatig meer dan 3 keer per dag poept, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders.
Het merendeel poept één à twee keer per dag, maar er zijn ook aanzienlijke minderheden die wat minder vaak of juist vaker het toilet bezoeken. 'De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid', zegt Soesma Jankipersadsing, eerste auteur van het artikel.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Veel mensen moeten na een maal subiet naar de WC. Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
Je darmen zijn namelijk de hele nacht bezig geweest om alles wat je die dag ervoor opgegeten hebt te verwerken.In de ochtend wil je lichaam dit dan zo snel mogelijk kwijt. Veel mensen moeten dan ook vaak 's ochtends naar de wc.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.
Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit.
Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
Een vuistregel is dat het gezond is als er vaste regelmaat in je stoelgang zit en dat je ontlasting er normaal uitziet (een vaste, stevige vorm en bruin van kleur). Als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt.
Het aantal keren dat je per week poept, is afhankelijk van vele factoren zoals je dieet. Een van de grootste redenen waarom vrouwen ineens vaker naar het toilet moeten, is omdat ze meer vezels eten. Dus als je ineens meer veggies binnenkrijgt dan is het niet gek dat je vaker op de wc zit dan normaal.
'Als je altijd één keer per dag poept, en opeens dagenlang drie keer per een grote boodschap moet doen - ook al is het geen diarree – is het belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden,' zegt dr. Sheth. 'Je stoelgang kan veranderen zonder dat je daar lichamelijke klachten bij krijgt.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.Ga je daarentegen vaker dan 3 keer per dag, dan heb je last van diarree. De consistentie van je ontlasting is niet te hard en niet te zacht.
Als voeding te snel door de darmen gaat, kan een vettige ontlasting ontstaan. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe snel het voedsel in de darm voorbijgaat. Zo kan stress of een darmaandoening als lactose-intolerantie of het Prikkelbare Darm Syndroom de snelheid verhogen.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...