Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
De meeste sushi heeft als buitenkant het zeewier. Het zeewier wordt ook wel nori genoemd. De Maki sushi heeft ook zeerwier aan de buitenkant. De ingrediënten die voor de binnenkant worden gebruikt zijn vaak zalm, tonijn, krab, avocado, komkommer of ei.
Kani: is krab(stick) Kappe: is komkommer; dit wordt soms gebruikt als neta in maki-sushi.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Futomaki sushi (dikke sushirol) is een dikke sushirolwaarbij een heel vel nori (zeewier) wordt gebruikt. Op het vel nori komt een laagje sushirijst, vaak met azijn speciaal voor sushirijst. Op de sushirijst kan een beetje wasabi worden gesmeerd afhankelijk van de bereider.
Hoe het ook wordt genoemd, de imitatiekrab zoals wij hem kennen bestaat vaak dus uit meerdere witvissen en het bevat weinig vet en suikers bevat en is laag in calorieën. Bovendien is het een stuk goedkoper dan echte krab en dus een heel mooi alternatief.
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
Nee, helemaal niet. De krabsmaak komt puur van de toegevoegde smaakstoffen. Surimi wordt gemaakt van witte vis en bevat dus heel veel eiwitten. Het visvlees wordt in stukken gehakt, meerdere keren in zoet water gespoeld en geperst tot het een geur- en smaakloze pasta vormt: de surimi-basis.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Nigiri. Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Inari Sushi bestaat uit tofu envelopjes gevuld met sushi rijst. Heerlijk bij uw sushi maaltijd en uitstekend geschikt voor vegetarische sushi liefhebbers. De tofu envelopjes hebben een zoete smaak door de verwerkte mirin en suiker. De envelopjes zijn klaar voor gebruik.
Tamago is de zoete Japanse omelet die gebruikt kan worden als topping op een nigiri sushi of als ingrediënt in een maki sushi. Uiteraard kan het ook als los gerecht gegeten worden, in Japan wordt de tamago vaak als desert gegeten. In ons assortiment vind je een aantal uitvoeringen van een tamago pan.
California Roll Uramaki | Amazing Oriental. Uramaki (letterlijk: binnenste-buiten rol) is sushi waarbij de rijst aan de buitenkant zit, en de vulling en zeewier aan de binnenkant.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
De sticks kun je opeten als hapje met een dipsaus (bijvoorbeeld sojasaus). Je kunt er warme en koude bereidingen mee maken. Koud is ze lekker in alle soorten salades of cocktails. Het smaakt prima in (koude) rijst- of pastasalades of maaltijdsalades.
Over het algemeen zijn surimi sticks best gezond, ja! Ze bevatten namelijk niet veel ongezonde vetten en suikers, maar wel veel eiwitten. Het wordt door sporters dan ook wel gegeten als caloriearme en eiwitrijke snack. Daarnaast zijn de crab sticks rijk aan vitamine B12 en aan mineralen als jodium, fosfor en seleen.
Kook op z'n Japans en maak je eigen sushi met tonijn en komkommer.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Gerold, gebakken en gesneden in de stijl van maki sushi! De knapperige tempura garnalen en gebakken korst geven deze sushirol extra textuur/smaak en is perfect voor elke gelegenheid!