Duurdere wijnen moeten vaak langer rijpen
De balans tussen fruit en tannine is dan optimaal. Een wijn die tannineus is, smaakt wrang. Daarom moet een stevige rode wijn een paar jaartjes liggen, zodat de tannines die uit schillen, pitten en de eikenhouten vaten kunnen verdwijnen en de wijn niet meer wrang van smaak is.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
We hebben allemaal wel eens gehoord dat oudere wijn beter zou zijn. Maar is dit eigenlijk wel de waarheid? Er zijn in werkelijkheid meer wijnen die niet goed tegen het ouder worden kunnen dan wijnen die wel beter worden naarmate de jaren vorderen (slechts 3% van de totale markt).
Je kunt lege wijnflessen op een makkelijke manier een nieuwe look geven door ze te verven. Dat kun je op verschillende manieren doen: met een spuitbus of met een roller of kwast. De basis blijft dezelfde: de fles moet goed schoon en vetvrij zijn voordat je begint met verven.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren.
Bewaar de wijn gekoeld en bewaar hem maximaal 4 dagen. 4 dagen is hier echt het maximum: het kan zo zijn dat de wijn op dag 4 al niet meer echt lekker is.
Bordeaux 2018 zal worden herinnerd als een buitengewoon jaar. Het weer was bijna extreem uitzonderlijk met een glorieuze zomer, die tot ver in september en oktober duurde tijdens de oogst.
In de vroegst rijpe zones begon de oogst van de Merlot halverwege september. In de week van 23 t/m 27 september werd ook in de rest van het gebied geoogst en begon de pluk van de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Wijnjaar 2019 is van goede kwaliteit, met een fraai potentieel.
2010. Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.
Cabernet sauvignon: 7-10 jaar. Pinot Noir: 3-5 jaar. Syrah/Shiraz: 3-5 jaar. Merlot: 2-4 jaar.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.
Rode bordeauxwijnen
De cru's van de Médoc beschikken over een grote rijpingscapaciteit, van 5 tot 30 jaar. De Graves en Pessac-Léognan liggen in dezelfde lijn en kunnen 5 tot 15 jaar bewaard worden.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Houdbaarheid rode wijnen
Enkele typische rode bewaarwijnen zijn: Barolo, Bordeaux Grand Cru, Bourgogne en Vintage Port. Daarentegen zijn Beaujolais, Malbec, Merlot en Zinfandel wijnen die je best maximaal binnen een jaar na aankoop opdrinkt.
Wil je toch wijnen bewaren, dan zijn over het algemeen de rode wijnen het meest geschikt hiervoor. Dit komt onder andere door de tannines die in rode wijn zitten. De tannines komen uit de steeltjes en schillen van druiven en uit eikenhouten vaten.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Witte wijnen die je goed kunt bewaren zijn: chardonnay, riesling en Sémillon. En rode wijnen die je goed kunt bewaren zijn: Cabernet sauvignon, Merlot (of een combinatie van die twee), Pinot Noir en Syrah.
Is uw kelder echter voldoende fris, schenk de wijn dan gewoon op keldertemperatuur. Grote rijpere wijnen worden nooit zo koud gedronken als jongere of gewone wijnen. Als u oude wijn te veel gaat koelen, gaat de smaak verloren. Indien nodig kunt u hem even koelen in een ijsemmer.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Als je je wijn te lang open laat staan, verliest deze eerst zijn fruitigheid, en uiteindelijk zal de wijn azijn worden. In the end worden álle wijnen azijn. De een sneller dan de andere. Je wordt niet ziek van het drinken van een wijn die te lang open staat, maar lekker is anders.