Een echte kerstboom heeft die heerlijke dennengeur voor dat nostalgische kerstgevoel. Bij Intratuin vind je alle populaire soorten kerstbomen, zoals de nordmann, blauwspar en de fijnspar, met kluit of met een gezaagde stam.
De bekende kerstboomgeur haalt u in huis met de fijnspar,deze geeft de sterkste geur af,tevens geeft de blauwspar ook veel geur af. U kunt de geur van een kerstboom altijd zelf testen door zelf op de verkoopplaats door een paar naalden van de boom af te halen en deze fijn te wrijven tussen uw vingers.
Bij Intratuin vind je alle populaire soorten kerstbomen, zoals de Nordmann, Blauwspar en de Kerstspar. Kies je voor een boom met kluit, dan geniet je langer van zijn naalden! Een boom met kluit staat prachtig in een pot of mand. Geef hem regelmatig water, dan gaat hij heel lang mee.
De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Hou je van een heerlijke dennengeur, kies dan voor een spar. Wil je ruimte besparen, ga dan voor de Servische spar of de Japanse zilverspar als kleine kerstboom.
Een kerstboom komt van buiten in de winterse koude en moet naar binnen in een warme huiskamer, een hele aanpassing dus voor deze boom. Naast de temperatuur, brengt ook het grote verschil in luchtvochtigheid, problemen mee voor de boom. Laat hem dus geleidelijk aanpassen aan deze omstandigheden.
Blauwspar
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
Bekijk onze Nordmann kerstbomen
Kerstbomen met kluit kan je herpoten in jouw tuin, deze kan je dan het jaar erop weer gebruiken als kerstboom in huis. Heeft jouw kerstboom geen kluit of wil je hem niet herpoten?
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Zet de boom op een lichte plaats, maar wel uit direct zonlicht. Ook kan een spar niet tegen droge lucht. Zet hem daarom in een kamer met andere planten en uit de tocht of airco. Zet je kerstboom niet te dicht bij de verwarming (lees: binnen twee meter), dan droogt-ie sneller uit en laten de naalden eerder los.
Bespaar je de moeite en het water maar, zeggen deskundigen: een dode boom drinkt niet. Verkoopt Tonnie Koudenburg van kwekerij The Willow uit Odoorn een kerstboom, dan zegt hij het er altijd even bij. Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Welke kerstboom ruikt het lekkerste? Een fijnspar is de tradionele kerstboom geeft het meeste geur af en ruikt misschien zoals u van vroeger gewend bent. De blauwspar heeft ook een sterke geur.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
De oorsprong van de kerstboom is niet geheel duidelijk, maar de traditie lijkt vooral uit Duitsland en andere landen langs de Oostzee te komen. Dit verklaart ook waarom de spar (of den, maar de meeste kerstbomen zijn sparren) deze rol mocht vervullen: er kwamen veel sparren voor in dit deel van Europa.