Volgens de Nederlandse Familienamenbank is De Jong de meest voorkomende achternaam in Nederland. In 2007 droegen bijna 84.000 mensen die naam.
Je raadt het al: Jansen. Op de tweede plek staat De Jong en de derde plek is voor De Vries.
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.
Als we dan inzoomen op de nummer 1: Jansen, komen we er hier achter dat deze naam het meest voorkomt in, uiteraard Nederland, op de voet gevolgd door Duitsland en Zuid-Afrika. Ook in de Verenigde Staten wonen heel veel 'Jansens'. De nummer 2: Peters komt niet het meest voor in Nederland, maar in de Verenigde Staten.
De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr., ook bekend als Wolfe+585, Senior (Hamburg-Bergedorf) is de korte naam van een zetter uit de Amerikaanse stad Philadelphia, die de langste persoonsnaam ooit heeft.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
De hele naam van Rajaonarimampianina is 45 letters lang. Het vorige record was in handen van Cristina Fernández de Kirchner uit Argentinië en Jigme Khesar Namgyel Wangchuck uit Bhutan.
Met een totale lengte van 28 tekens is Westerhaar-Vriezenveensewijk de langste plaatsnaam van Nederland. Deze Overijsselse plaats ontstond in de twintigste eeuw uit de samensmelting van twee dorpen: Westerhaar en Vriezenveensewijk.
De kortste (plaats)naam ter wereld. De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.