Snijmais is een natuurproduct en wordt vers geleverd tijdens de oogst of het gehele jaar door in de vorm van ingekuilde mais. De samenstelling en voederwaarde is afhankelijk van ras, bemesting en groeiseizoen. Snijmais is een energierijk product en bevat 300-400 gram zetmeel.
De voederwaarde van snijmais bestaat uit de stengel en de kolf. Dit geeft kort gezegd celwand materiaal en zetmeel voor de koeien. Verder bevat snijmais een zeer laag gehalte aan eiwit en ook een minimale hoeveelheid vitaminen en mineralen.
De prijs voor snijmais is bepaald op 1.450 euro per hectare. Dat is de prijs die de Snijmaiskern Markelo op 16 september heeft vastgesteld. De Snijmaiskern is een partij die bemiddelt tussen kopers en verkopers.
Snijmais past perfect naast gras in het rantsoen van de hoogproductieve Nederlandse koe. Mais levert veel glucose uit zetmeel en energie uit de restplant. Belangrijk is om je maisras(sen) goed af te stemmen op het aandeel gras in je rantsoen.
Van al het maïs wordt maar weinig rechtstreeks door de mens geconsumeerd: het meeste wordt gebruikt voor de productie van veevoer, bio-ethanol en bepaalde maïsproducten, zoals maïszetmeel en glucosestroop.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel.
Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Is dat een feit of een fabel? Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
Voordelen van mais
Het voordeel van mais als diervoeding is dat de koe er meer vet door krijgt en dat bovendien de verdeling van het vet, de marmering, beter wordt. Volgens velen zorgt dat vet voor een lekkerder stukje vlees.
Antwoord : Het is moeilijk te zeggen hoeveel ha maïs er nodig is. Dit is afhankelijk van de opbrengst per ha en van de gewenste hoeveelheid in het rantsoen. Die gewenste hoeveelheid ligt echter ook niet vast.
Wat is het plafond van de maïsopbrengst? “Bij de huidige mestwetgeving 60 ton per hectare, een kleine 20 ton droge stof. Dat zijn de maximale opbreng sten die wij nu meten op percelen. Bij zo'n opbrengst haal je snel 95 kilo fosfaat van een hectare, dat is al meer dan je erop brengt met bemes ting.
„In het zuiden en midden komt er gemiddeld 45, 50 ton product van een hectare af; maar uitschieters van 55 tot 60 ton zie je ook”, weet hij. Uitschieters naar beneden zijn er ook. „Op droge percelen praat je over 30 tot 35 ton.”
De prijzen voor verse snijmais lijden er wel onder, maar echt onderuit gaan ze niet. Momenteel is 45 euro per ton of 1,30 euro per kilo droge stof een gangbare prijs.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Maïs met een hoog gehalte aan anthocyanides, zogeheten blauwe maïs, heeft minder zetmeel en een lagere glycemische index (GI) dan witte maïs. Dit zou voordelig kunnen zijn voor diabetici en mensen op dieet, zeggen Mexicaanse onderzoekers.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Wat is het verschil? Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.
niet kan verteren – zoals maïs – kunnen de gevolgen desastreus zijn. konijnen, van darminfecties tot stagnatie van de darmen.
Ondanks het aantal koolhydraten en de fructose (fruitsuikers; 3,2 gram suiker per 100 gram) is mais geen dikmaker. Het reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.