In veel televisieseries wordt whiskey vaak met ijs gedronken in een stoere tumbler, maar volgens vele kenners is dit niet de juiste manier. Om de smaak en geur het beste tot zijn recht te laten komen kan een whiskey het beste puur of met een beetje water worden gedronken.
Puur of met ijs
Het drinken van whisky met ijs is voor het behouden van de aroma's en houdt het vervluchtigen van de alcohol tegen. Met name met het drinken uit een tumbler glas is ijs erbij serveren heel gebruikelijk, vooral omdat met dit type glas de aroma's en alcohol snel verdwijnen.
Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven.
Temperatuur. Als je Whisky gaat serveren, is het belangrijk dat die op een goede temperatuur is. Whisky kan je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden. Het maakt niet uit of dit een Scotch, Bourbon of Irish Whisky is.
Tumbler Whiskeyglazen
Als het gaat om het serveren van Whiskey, dan is het tumbler whiskey glas de meest bekende variant. Een tumbler glas is te herkennen aan zijn rechte zijkanten en het glas heeft geen handvat of voet.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. De whisky stenen zorgen ervoor dat je whisky niet verwatert, waardoor de originele smaak van je whisky behouden blijft.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Whiskyglazen koop je online bij Blokker.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml.
Portglazen hebben vaak een middelhoge of hoge steel met een brede voet. Dit zorgt ervoor dat de glazen goed stevig staan. Deze speciaal voor port en sherry ontworpen glazen zorgen voor de ultieme smaakbeleving. Met een portglas is elke slok een feestje.
Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky. Open fles whisky: drink een fles whisky na openen binnen 1 tot 2 jaar.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen.
De algemene opinie luidt dat de whisky je verkoudheid niet (sneller) zal genezen, maar dat het warme drankje de symptomen wel kan verlichten.
De whisky van Dalwhinnie kwam als beste uit onze test. De whisky wordt in de hoogste en koudste distilleerderij in Schotland gemaakt. De waterbron is een op ruim 600m gelegen bergmeer. De whisky is 15 jaar gerijpt en heeft een zachte aromatische smaak.
Whisky stenen zorgen voor een echte “Whiskey on the rocks” effect. U hoeft geen ijsklontjes meer te gebruiken, maar gewoon twee stenen in uw whisky. Leg de stenen wel eerst een uur van te voren in uw vriezer. Uw whisky wordt nu gekoeld zonder dat u water in uw drankje krijgt, zoals bij ijsklontjes.
Het enige wat je nodig hebt om puur rum te drinken, is een fles naar keuze, een mooi glas en eventueel ijsklontjes. Schenk ongeveer 3cl in en laat de drank even in het glas staan, zodat de geuren en smaken zich meer kunnen openen.
De smaak is wat droger en fruitiger dan andere portsoorten, en hij is 't lekkerst om flink gekoeld (zo'n 8 tot 12 graden) te drinken als aperitief. Ook kun je met witte port fijne cocktails en mixdrankjes maken; een eenvoudig maar lekkere mix is witte port met tonic en een schijfje citroen.