Kies voor citroenen en appels. Citroenen neutraliseren niet alleen de sterke smaak in je mond, ze hebben ook antibacteriële eigenschappen. Door de bacteriën in je mond te vernietigen, ben jij verlost van je slechte adem. Appels bevatten dan weer natuurlijke enzymen die de zwaveldeeltjes doen verdwijnen.
Ook kruiden zoals peterselie en basilicum of een portie brood of andere koolhydraten bij de maaltijd kunnen helpen om de geur en smaak te neutraliseren. Als deze trucjes niet werken, kan je ook altijd groene thee, melk of zuur citrussap proberen.
Een studie uit 2016 suggereert dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om snel weer van de vieze nasmaak in je mond verlost te raken, omdat ze stoffen bevatten die inspelen op de moleculen van ui of knoflook. Daarnaast kan kauwen op wat peterselie, of een glas melk drinken soelaas bieden.
De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Drink een glas water met een scheutje vers citroensap (ongeveer 1 eetlepel) na een maaltijd met veel uien of knoflook . Hoe kunnen we een ui minder sterk van geur en smaak maken? Kook hem.
Drink water. Drinkwater stimuleert de productie van speeksel in de mondklieren, wat helpt bij het verwijderen van de bacteriën die een slechte geur in de mond veroorzaken . U moet na elke maaltijd ten minste een glas water drinken om de resten van ui en knoflook tussen uw tanden en tong weg te spoelen.
Citroensap
Dompel je handen drie minuten in wat citroensap en spoel ze daarna af. De uiengeur wordt geneutraliseerd en je handen zullen naar verse citroenen ruiken.
Baking soda is een andere ultieme geurneutralisator.
Het is ook superabsorberend, het zuigt zelfs geuren rechtstreeks uit de lucht. Zet een kom baking soda een nachtje in je keuken.
Verse muntblaadjes zijn dubbel zo effectief om een lookadem te verbergen tegenover gewoon een glas water drinken. Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat verse kruiden, citroensap en spinazie kunnen helpen om de knoflookgeur tegen te gaan.
Het komt allemaal door zwavel , dat de planten helpt zichzelf te beschermen tegen dieren die ze willen eten. Het zwavelcomponent in uien staat bekend als propylsulfoxide.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Wanneer naar de huisarts of tandarts? Bij klachten van neus, keel, bijholten, maag-darmkanaal of longen. Indien de adem ruikt naar een zoet chemisch fruitluchtje, ontlasting, aceton of naar ammoniak. Wanneer u regelmatig last hebt van een slechte adem, ondanks een goede mondhygiëne, raadpleegt u best uw tandarts.
Door te eten en te drinken daalt iedere keer de pH-waarde in de mond, waardoor bacteriën problemen kunnen veroorzaken. Met een speciale spray en alkalische mondspoeling kun je de pH-waarde direct neutraliseren waardoor de ademgeur op een prettig niveau blijft.
Men kan ook zelf een test doen. Lik met het achterste deel van de tong over de rug van de hand.Laat het speeksel even opdrogen en ruik aan de hand.Is de geur onfris, dan is de adem dat ook.
Waarom moet je huilen als je uien snijdt? Bij het snijden van uien komt zwavel vrij. Dat stofje reageert op water (en dus ook oogvocht), en die reactie creëert een zwavelverbinding die ervoor zorgt dat je ogen geïrriteerd raken en beginnen te tranen.
De reden? Het hakproces laat enzymen vrij die sulfeenzuur creëren, de stinkende chemische stof die aan je handen blijft plakken . Je handen kunnen dagenlang naar uien ruiken omdat het zuur geneutraliseerd moet worden, en de zeep waar je vaak naar grijpt na het hakken van groenten zal niet werken.
Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en specerijen bevatten zwavelverbindingen die kunnen worden uitgescheiden via zweet en adem, wat kan bijdragen aan een onaangename geur zoals naar uien ruikend zweet.
Citroensap verwijdert de geur van uien door het zuurgehalte. Daarom is azijn ook een oplossing, net als tomatensap, selderijsap, mosterd en ontsmettingsalcohol. Deze kun je allemaal op een natte handdoek doen en gebruiken om te schrobben terwijl je water over je handen laat lopen.
Suikervrije snoepjes, muntjes of kauwgom
Door te kauwen of zuigen, stimuleer je de speekselaanmaak. Heb je meer speeksel, dan heb je een minder droge mond en heb je een minder droge mond, dan heb je minder kans dat bacteriën in je mond feestvieren en heb je dus ook minder kans op een vieze smaak in je mond.
Drink citroenwater
Citroensap kan helpen om de geur van knoflook op de adem te neutraliseren. Probeer een kneepje verse knoflook op de adem toe te voegen. Probeer een kneepje verse citroensap (ongeveer een eetlepel) toe te voegen aan een glas drinkwater na uw knoflookrijke maaltijd.
Gebruik tandpasta en mondwater .
Tandpasta en mondwater kunnen de zwavelhoudende chemische verbindingen in uien verwijderen die een blijvende geur achterlaten. Wrijf uw handen met tandpasta en mondwater ongeveer dertig seconden onder stromend water tegen elkaar.
Los een eetlepel baking soda op in wat lauwwarm water en wrijf je handen goed in met het mengsel.Laat het even intrekken en was het er dan met lauwwarm water weer af. De baking soda zal de geuren neutraliseren, waardoor je er niet langer last van hebt.