Een product is vegetarisch wanneer het geen vlees en vis bevat en ook geen andere producten waarvoor een dier is geslacht, zoals gelatine, stremsel en vislijm. Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
De wijn wordt vervolgens meestal gefilterd. Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet.
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Dierlijke hulpstoffen in alcohol
Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Warme dranken zoals thee en koffie zijn eigenlijk altijd vegan, tenzij er melk aan toegevoegd is. Ook de meeste koude dranken zijn vegan. Dierlijke melk is uiteraard niet veganistisch, maar alle soorten plantaardige melk wel. Daarnaast zijn ook vrijwel alle frisdranken veganistisch.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Wist je dat alle Slurp! wijnen, verkrijgbaar bij de AH, vegan zijn? Perfect om het weekend mee in te luiden!
Welke wijn goed aansluit bij peulvruchten en wintergroenten, is een volle en krachtige wijn. Wanneer u graag witte wijn drinkt, kunt u kiezen voor een Chardonnay of Viognier. Goede rode wijnen bij peulvruchten en wintergroenten zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Tempranillo en Sangiovese.
Volgens de Hanafi madhhab is het toegestaan om azijn te maken van wijn en deze te consumeren. Deze azijn is halal en rein.
Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd. Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt.
Dit helder maken van de wijn noemen we 'klaren'. Mag een rode wijn wel een tikje soepeler, dan kan de wijnmaker er gelatine aan toevoegen, dat uit dierenhuiden en -botten wordt gewonnen.
De vegan cava van Hola Cava
Klaren met caseïne en albumine is voor de meeste vegetariërs doorgaans aanvaardbaar, maar voor een échte vegan cava worden alle vier de dierlijke producten vermeden.
De wijn klaren doet men door een klaringsmiddel toe te voegen aan de wijn. Dit middel zorgt ervoor dat al die kleine zwevende deeltjes die de wijn instabiel of troebel kunnen maken samenklonteren tot grotere vlokken. Zo'n klaringsmiddel wordt vaak gemaakt van eiwit, melk of de minerale stof bentoniet.
De wijnen zijn 100% vegan, dat wil zeggen dat ook voor de filtering geen enkel dierlijk product gebruikt wordt.
Nee, helaas niet. In veel levensmiddelen zit van nature een geringe hoeveelheid sulfiet en dat geldt ook voor wijnen.
Klaren van wijn betekent dat deze wordt behandeld met een klaringsmiddel. Hiervoor wordt bijv. vislijm, caseïne eiwit of gelatine gebruikt, dierlijke stoffen dus (niet vegan, wel biologisch). Dit klaringsmiddel hecht zich aan de rondzwevende deeltjes waardoor ze zwaar worden en sneller naar de bodem zakken.
Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
Biologisch eten en veganisme
Als veganist is het prima mogelijk om biologisch te eten. Eigenlijk staat dat helemaal los van veganisme, want biologisch is niet meer of minder diervriendelijk of milieuvriendelijk. Een belangrijke uitzondering is citrusfruit.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan.
Rijst als basis voor je vegan maaltijd
Vragen die je jezelf geregeld kunt stellen. Wat ons betreft is rijst een steady basis voor je veganistische levensstijl omdat de graansoort een vol gevoel geeft en veel voedingsstoffen bevat. Veel mensen denken dat rijst ongezond is omdat er veel koolhydraten in zitten.