Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla.
Amerikaanse wetenschappers hebben de spierkracht van de dieren gemeten. Daaruit blijkt dat ze 1,35 keer zo sterk zijn als een mens. De wetenschappers onderzochten spieren van drie jonge chimpmannetjes. De vezels in die spieren zijn vergelijkbaar met die van ons.
Veel soorten worden als vrij intelligent beschouwd: ze zijn vindingrijk, speels en passen zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan. Ook zijn apen meer op hun zicht aangewezen dan de halfapen, die een beter ontwikkeld gehoor en reukzin hebben. De ogen staan recht naar voren gericht.
Een volwassen chimpansee heeft een kop-romplengte van 75 tot 100 cm, een schouderhoogte van 100 tot 179 cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 35 tot 65 kg. Vrouwtjes wegen gemiddeld 45 kg, mannetjes 55 kg.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers.
Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen. Apen zijn niet enkel in staat om woorden te leren, ook de relatie tussen de woorden kunnen ze begrijpen.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
De natuurlijke vijanden van apen zijn roofdieren (zoals luipaard, jaguar of nevelpanter), roofvogels en soms ook slangen en krokodillen.De grootste vijand van apen echter is de mens. Op heel veel apensoorten wordt er jacht gemaakt.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. Toch is een gorilla meestal niet superagressief.
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Chimpansees eten een stuk minder, ongeveer 2 - 5 kilogram per dag. Zij eten zowel fruit als groenten.
Zou Bokito dat in de toekomst weer doen, dan verdrinkt hij als hij de andere kant niet haalt. Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Een IQ tussen de 70 en 50 wordt licht zwakzinnig genoemd. Tussen de 50 en 35 spreken we van matig zwakzinnig, tussen 35 en 20 van ernstig zwakzinnig en onder de 20 van diep zwakzinnig. Bij kinderen is het IQ vaak nog niet goed te meten zeker als ze (nog) niet lezen en schrijven kunnen.
Hoogbegaafd. Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, volgens de zogeheten normaalverdeling. Iemand met een score van 130 of hoger geldt als hoogbegaafd.
Het wordt tijd dat we afrekenen met het idee dat wij slimmer zijn dan dieren, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Adelaide. We zijn niet slimmer (sterker nog: er zijn dieren die cognitieve vaardigheden hebben die onze pet te boven gaan).
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Maar velen hebben toch al ooit een stukje gerookte aap of antilope gegeten. Het is wildvlees en het staat bekend als uiterst lekker. Net als in grote steden in Afrika wordt het in Europese hoofdsteden steeds meer beschouwd als een delicatesse. Voor sommigen is het zelfs "chic".
De gorilla zou bij IQ-tests uitkomen op een score van tussen de 70 en 95, ter vergelijking: bij Nederlanders is 100 de gemiddelde score.