Een bekkenscheefstand is niet altijd zichtbaar en hoeft ook niet altijd klachten te veroorzaken. Het is verstandig een fysiotherapeut te bezoeken in het geval u wel klachten ervaart als gevolg van een scheefstand van het bekken.
Er zijn helaas geen mogelijkheden om het bekken zelf middels oefeningen recht te zetten. Wanneer wij het bekken behandelen, kun je wel oefeningen doen ter ondersteuning.
Hoe ontstaat een scheef of gekanteld bekken
Beenlengteverschil kan aangeboren (anatomisch) zijn, maar ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand na een ongeluk. Ook langdurige stress in combinatie met een verkeerde, veelal gespannen houding kan leiden tot een bekkenscheefstand.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Zorg voor afwisseling. Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen). Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen).
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Heeft u lange tijd last van bekken en onderrug en wil ondanks medicatie en meer bewegen de pijn niet verminderen maak dan een afspraak bij de huisarts. U kunt ook een afspraak maken bij KPR om uw klachten te bespreken en na te laten gaan of de klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken.
Als de wervelkolom nog redelijk soepel is, buigt de wervelkolomchirurg tijdens de operatie de wervelkolom zo recht mogelijk. Vervolgens zet hij de wervels aan elkaar vast. Dat heet: spondylodese. Maar als de wervelkolom stijf is, kan de wervelkolomchirurg de rug niet rechter maken door alleen maar te buigen.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten.
Het bekken vormt een verbinding tussen de wervelkolom en de benen. Het bekken bestaat uit meerdere botten: een linker en een rechter heupbeen en het heiligbeen aan de achterkant. Eén heupbeen is weer opgebouwd uit verschillende onderdelen: een darmbeen, een zitbeen en een schaambeen.
Heup en heupbeen zijn hetzelfde. Linker en rechter heupbeen zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Het darmbeen wordt ook vaak met bekken aangeduid, omdat het het deel van het bekken is dat aan weerszijden van de heupen is te voelen.
Oefenen van uw bekkenbodemspieren
Ga rustig liggen of zitten en concentreer uzelf op de onderkant van uw bekken. Probeer nu de bekkenbodem in te trekken door net te doen alsof u de plas ophoudt of een windje tegen houdt. De beweging moet aan de onderkant plaatsvinden.
Zoals erfelijke aanleg voor een scheefstand van het bekken of een aangeboren beenlengteverschil. Ook kan een val of een ongeluk de oorzaak zijn van een bekkenscheefstand. Andere oorzaken zijn langdurige stress, een bevalling, wervelblokkade, verkeerde zit gewoonten of een verkeerde slaaphouding.
Hoe voelt bekkenpijn ? De pijn in uw onderbuik en bekken kan verschillen; sommige mensen zeggen dat het als een zeurderige pijn voelt; andere beschrijven het als een brandende, scherpe of stekende pijn, of zelfs tintelingen. Daarnaast kunt u last hebben van: Pijn in de heup of de billen.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Bekkeninstabiliteit komt niet vaak voor, bekkenklachten wel
In dit geval is de rek uit het compensatiemechanisme en kan het lichaam de twee bekkenhelften niet meer stabiliseren. Dit leidt ertoe dat de vrouw nauwelijks of niet meer kan staan of lopen. In dat geval zijn krukken of een rolstoel noodzakelijk.
Wat kun je doen tegen bekkenpijn? Wanneer je last hebt van bekkenpijn kun je een bekkenfysiotherapeut raadplegen, maar je kunt zelf veel doen om de klachten van bekkenpijn te verminderen. Als je 's avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Contact. Deze oefeningen hebben als doel het bekken beter te stabiliseren, de spierkracht te vergroten en de spieren te rekken. Oefen op een rustig moment. Naast de oefeningen zijn wandelen, fietsen en zwemmen goede manieren om uw conditie te verbeteren.
Kies de juiste slaaphouding
Het kiezen van de juiste slaaphouding kan een groot verschil maken bij het verminderen van bekkenpijn. Probeer op je zij te slapen met een kussen tussen je knieën. Deze houding helpt de druk op je bekken te verminderen en zorgt voor een betere uitlijning van je ruggengraat.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Bij bekkenpijn voel je de pijn vaak:
Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Pijn rond de stuit.
Het belangrijkste symptoom is pijn ter hoogte het SI-gewricht en de lage rug, met soms uitstraling in bil, de buitenzijde van het bovenbeen of de lies. De pijn ontstaat vooral bij druk op het gewricht zoals bij langdurig zitten, tillen, lopen en rennen, maar ook tijdens het slapen op de pijnlijke zijde.