Nee, spinnen kunnen geen eieren leggen onder de huid van een mens. Spinnen missen daarvoor de apparatuur. Ze hebben een gaatje in het achterlijf waar eieren uit geperst kunnen worden, maar absoluut geen legboor.
Je kunt met de stofzuiger spinnen en spinneneitjes verwijderen. Zuig met de stofzuiger de spinnen en spinnenwebben regelmatig op om te voorkomen dat er weer opgebouwd wordt. Gooi de zak na gebruik weg en maak de stofzuiger goed schoon met water om terug keer te voorkomen.
Veel spinnen leggen hun eitjes af in de herfst en die komen maar uit in de lente van het volgend jaar. Andere leggen eitjes in de lente of de zomer en die kunnen uitkomen na een paar weken. Maar hoe lang het duurt hangt af van de temperatuur. Hoe warmer hoe sneller het gaat.
Een spinnennest ziet er heel anders uit dan een spinnenweb. Het nest is zeer dicht gesponnen en lijkt nog het meest op een zakje. Hierbinnen zie je witte, gele, rode of zwarte puntjes zitten. Welke kleur deze puntjes hebben hangt er vanaf hoe ver de eitjes ontwikkeld zijn.
De meeste spinnen maken een coconnetje en sommige kleven dit wel onderaan een blad of tegen een harde ondergrond (een steen, een stuk hout) maar om eitjes binnenin een plant of een vrucht te leggen zijn ze niet uitgerust. Je mag gerust het uiteinde van je banaan verorberen!
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
De kleinste spinnen worden niet langer dan 0,7 millimeter. De voor zover bekend allerkleinste soort is Anapistula caecula uit Ivoorkust, waarvan de vrouwtjes een lichaamslengte bereiken tot 0,55 millimeter.
Bij de meeste soorten bewaakt het vrouwtje haar eitjes. De eitjes worden in een beschermende cocon geplaatst, worden verstopt in de directe omgeving of worden op het lichaam meegenomen. Andere soorten kleven de eitjes tegen elkaar en nemen de bol-vormige klont eitjes mee tussen hun cheliceren.
Spinnen leggen eitjes, als ze dat dan gaan doen, doen ze dat in een extra dik spinnenweb. Ze leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer. Die leggen ze allemaal op het web daar maken ze een grote bol van, dat noemen we een eipakket.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes. Wanneer jij er dus één in je huist aantreft betekent dat niet dat je hele huis vol spinnen zit.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
Dat doe ik altijd. En als er niemand is: deo werkt niet zo bij spinnen, je moet gewoon een doekje aan een stok, of whatever, doen, en hem pletten. verdomme!
Door insecten te eten maken spinnen zich nuttig
Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. "Als spinnen er niet zouden zijn, zouden we omkomen in de plaagdieren", legt Getreuer uit. "Die insecten kunnen dodelijke ziektes overbrengen, denk bijvoorbeeld aan de malariamug.
Spinnen eten in je slaap
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
Maar klopt dat wel? Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt. Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
“Elke spin is in zekere mate giftig, maar de kracht is heel variabel per soort. In Nederland is geen enkele spin giftig genoeg om ons kwaad te doen”, benadrukt Van Overdijk. "Zelfs in Zuid-Europa wordt nooit iemand gebeten en daar leven er veel meer." Hij kon wel lachen om de dappere daad van de jongen.
De meeste spinnen hebben 8 ogen , sommigen 6. Ondanks de vele ogen hebben ze maar een zeer beperkt zicht. Ze kunnen slechts een paar cm. ver scherp zien ( in het beste geval 20 cm).
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Spinnen drinken in de natuur door dauwdruppels op te slurpen. In huis wagen ze zich soms ook aan andere vloeistoffen. De spin steekt even een voorpoot in de druppel om te proeven wat het is (de smaakharen zitten vooral op het uiteide van de poten) en begint daarna pas te drinken.