Het is mogelijk om een paprika aan het steeltje met een touwtje op te hangen en natuurlijk te laten drogen. Neem hier echter wel de tijd voor: het duurt ongeveer een jaar om de paprika goed droog te krijgen. Laat de paprika in een droge en warme schaduw zoals een warme hoek op zolder of in de garage.
Drogen doen we overigens normaal gesproken zonder voedseldroger of oven, maar als je een hoge voedseldroger hebt kun je ze daar wel indrogen. Wij hangen de pepers aan een touwtje, en hangen ze dan boven een warme plaats in huis, in een schuurtje, of als je een schuin dak hebt, aan het dak op zolder.
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika's. Dit zijn niet de bekende blokvormige paprika's, maar een speciale soort puntige pepers die 12 tot 15 cm lang worden en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat.
De groene paprika is de minst rijpe variant. Wanneer een paprika rijper wordt, verandert deze naar geel, oranje en rood. Dit zorgt ervoor dat de smaken veranderen.
1. Leg de paprika's op een schaal in een warme/zonnige ruimte. 2. Bewaar de paprika's in een fruitschaal met bananen en appels erbij op een warme plek (uit direct zonlicht).
Maak de paprika schoon en schil de buitenste laag, die moeilijk verteert, af. Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Paprikapoeder is een lekkere smaakmaker; ik voeg het toe aan mijn soep, ik strooi het over gegrilde groenten of ik gebruik het door een curry. Deze specerij bevat veel vitaminen waaronder vitamine A, verschillende vitamine B, C en K.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt.
Welke je neemt maakt voor de bereiding niet uit: gedroogde chilipepers (geen verse pepers gebruiken) roosteren in een pan zonder olie, fijn malen en je bent klaar. Zelf kleine hoeveelheden maken geeft altijd een betere smaak dan de kant-en-klare poeders en vlokken in de winkel.
Wij hebben de Vita5 Nobel Pro tot beste voedseldroger algemeen gekozen. De voedseldroger heeft een groot droogoppervlak met 6 roestvrijstalen roosters waardoor je veel eten tegelijkertijd kunt drogen. Naast de roosters krijg je er ook een fijnmazige inlegmat bij waar je bijvoorbeeld kruiden op kunt drogen.
Paarse paprika's worden rozerood. Let alleen op bij de chocoladekleurige vruchten, want die bestaan ook in een onrijpe kleur die later rood wordt. Eigenlijk is het dus simpel: is de vrucht nog niet van originele kleur veranderd, dan is hij in principe nog niet rijp maar wel eetbaar.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
De zaden van een paprika hebben weinig smaak en zijn zelden of nooit van nut voor de structuur van een bereiding. Daarom worden ze meestal verwijderd. De zaden van een hete peper, zoals de chilipeper, bepalen mee hoe 'heet' een bereiding smaakt.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Waarom kun je door paprika's afvallen? Paprika's zijn dus zoals je hebt kunnen lezen caloriearm, vetarm en zitten vol met vezels. Maar wist je dat ze ook vol zitten met antioxidanten en vitamines? Daarnaast is een paprika ook vochtafdrijvend wat ervoor zorgt dat je extra lichaamsvet verliest.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Een normale hele paprika moet je niet in de koelkast bewaren. Zolang de paprika niet aangesneden is, moet je deze op de fruitschaal bewaren. Als je de paprika hebt gesneden, is deze nog 1 tot 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Je kunt de groente schoonmaken en in stukken snijden, maar de groente kan ook in zijn geheel gekookt worden. Kook de paprika's niet te lang, 6 tot maximaal 8 minuten. Kook je ze langer wordt de groente echt te zacht. Paprika kun je ook stomen, dan heeft de groente 8 tot 10 minuten nodig.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.