Een bunker werd gebouwd uit met staalijzer versterkt beton. De Duitsers noemden dit Ständiger Ausbau in Stahlbeton. Zo'n bunker moest bestand zijn tegen zware vliegtuigbommen van 500 kilo en granaten van 22 centimeter. De dikte van de muur en het dak varieerden tussen de 2 en 3.5 meter.
Voor de bouw van een bunker moest eerst een gat worden gegraven. Vervolgens werd het omvangrijke frame van betonijzer opgebouwd, waaromheen de houten bekisting voor het beton werd aangebracht. Vervolgens werd het beton gestort dat 24 uur moest drogen.
De Duitse Atlantikwall-bunkers kenmerken zich door het gebruik van gewapend beton. Deze zijn uitgevoerd met muren en daken van 2 tot 3,5 meter dik gewapend beton. Na de Tweede Wereldoorlog gebouwde bunkers hadden voornamelijk tot doel bescherming te bieden bij een nucleaire aanval.
Het betreft een overdekt zelfstandig, klein verdedigingswerk dat soms voorzien is van een schuilkelder. Bunkers hebben meestal een enkelvoudige functie zoals geschutsopstelling, commandopost of schuilplaats. Het merendeel van de bunkers werd gebouwd van hout of baksteen, al dan niet versterkt met beton.
De Duitse bezetter bouwt tijdens de Tweede Wereldoorlog bunkers in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),…
Een bunker is meestal voorzien van ijzeren haken, bedoeld om bommen en dergelijke te laten ontploffen voordat deze bij het schietgat of de ingang kunnen komen. Een enkele keer is een bunker niet van beton, maar van gietijzer. De oudste Nederlandse bunker staat bij Slot Loevestein en is gebouwd in 1883.
Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is een atoomschuilkelder in- of aangebouwd. Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
Je kunt er alleen op uitnodiging terecht en een kamer kost 5 miljoen dollar: de Vivos Europa One. Deze schuilplaats voor de rijken der aarde staat in Rothenstein, Duitsland. Het zou de grootste en veiligste bunker ter wereld zijn.
Een bijzondere advertentie op Funda. In het Zeeuwse Oostburg kun je nu een stuk land kopen inclusief een ondergrondse atoombunker. "Je mag er een huis bovenop bouwen of een bed & breakfast beginnen." De bunker stamt uit de jaren vijftig.
Waar staan de meeste bunkers? Waar staan de meeste bunkers? Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog.
Biberbunker. Deze unieke bunker is de enige toegankelijke in zijn soort. Ook is er een origineel luchtafweergeschut (FLAK) te zien.
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.
Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog. Deze bunkers maken deel uit van de Atlantikwall, de ruim 5000 kilometer langs verdedigingslinie van de Duitse bezetter langs de Atlantische kust.
Omdat mensen een schuilgelegenheid moeten hebben in de directe omgeving, komen er schuilkelders daar waar veel burgers samenkomen: gemeentehuizen, parkeergarages, metrostations, enz. Ook bestaande gebouwen worden aangepast.
Zoek naar een gebouw met een kelder. Een kelder biedt extra bescherming en een schuilplaats als je uit het zicht moet blijven. Zoek in je omgeving naar geschikte gebouwen zoals deze en ga er zo snel mogelijk naar toe. Probeer een gebouw te vinden dat je kunt afsluiten voor het geval er een chemisch lek of aanval is.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten. Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster; voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Ga er niet te dichtbij zitten; een raam biedt minder bescherming dan een muur. Beschikt je woning of het gebouw waar je je bevindt over een kelder? Schuil dan daar. Bij een overstroming kan je het beste zo hoog mogelijk schuilen, bijvoorbeeld op zolder, als je die hebt.
Het optrekje is gebouwd in 1969, gerenoveerd in 2012 en ligt op een stuk grond dat ongeveer 18 voetbalvelden groot is. De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
Een zeecontainer is niet geschikt om zomaar in te graven, zijn niet waterdicht en hoewel je best een inschatting kunt maken of het sterk genoeg is, zal de gemeente gewoon een snoeiharde berekening willen zien dat het goed is.