U herkent een hernia aan de volgende klachten
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
Hoe weet u of u een nekhernia heeft? Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de uitstulping en eventuele zenuwbeknelling te zien.
Veel mensen met nekproblemen vinden het prettig om op de rug te slapen met een kussen onder elke arm. Dit is over het algemeen de beste positie om uw hele ruggengraat comfortabel te laten rusten. De kussens onder de armen ontlasten de nek.
Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, hoog in de wervelkolom. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuw waardoor hoofdpijn en andere klachten in dit gebied voorkomen. Hoofdpijn vanuit de nek is in sommige gevallen dan ook te wijten aan een nekhernia.
Bij weinig pijn kan paracetamol genoeg helpen. Als dat niet genoeg helpt, kunt u een ontstekingsremmer erbij slikken (NSAID's), zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
Kan nekhernia duizeligheid veroorzaken? De nek geeft ook informatie door aan het evenwichtsstelsel. Bij een nekhernia kunnen onzuivere signalen naar de grote hersenen worden overgeseind. Dit kan een duizelig gevoel geven.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
Zit rechtop en houd je schouders recht en laag en kijk vooruit. Draai je hoofd naar links en rechts zonder je kin omhoog of omlaag te bewegen. Zodra je links of rechts een lichte rek voelt moet je deze voor 2 tot 3 seconden vasthouden. Doe dit 4 keer links en 4 keer rechts in totaal.
Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de nekregio. Wanneer deze uitstulping op een zenuw of op het ruggenmerg in de nekregio drukt, kunnen er pijnklachten ontstaan. Er kunnen bij een nekhernia zelfs uitvalsverschijnselen (zoals een verlamming en/of gevoelsverlies) optreden.
Een nekhernia gaat meestal vanzelf over. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de pijn. Het is belangrijk om niet volledig te stoppen met bewegen of werken, dit zorgt dat het later nog lastiger wordt om de draad weer op te pakken.
Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd.
Hernia klachten
Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
de pijn wordt erger bij hoesten, niezen of persen (zo onthouden artsen dit: pijn bij hoesten, niezen of persen, denk dan aan hernia nuclei pulposi; HNP!) in veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'.
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
De behandeling van nekhernia bestaat uit pijnstillers en bewegen: Tegen de pijn kunt u pijnstillers nemen: paracetamol en/of een NSAID (ibuprofen, diclofenac of naproxen). Blijft u toch veel pijn houden, dan kan de huisarts sterkere pijnstillers (zoals tramadol of morfine) voorschrijven. Hier kunt u suf van worden.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Bij een stenose in de nek wordt het ruggenmerg bekneld, bij een nekhernia de zenuwwortels. Het verschil is dat de klachten bij een stenose in de nek zich langzaam ontwikkelen, terwijl een nekhernia plotseling kan ontstaan. Een combinatie van stenose in de nek en een nekhernia komt ook regelmatig voor.
Kan een hernia terugkomen? Na een nekhernia-operatie is in het algemeen 80-90% van de patiënten tevreden met het resultaat. Een recidief (het opnieuw optreden van een hernia op dezelfde plaats) komt bij een nekhernia vrijwel nooit voor. Wel kan een hernia op een ander niveau optreden.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
De klachten van een nekhernia bestaan uit pijn in de nek zelf maar kan ook klachten geven aan de schouders, de armen en de handen. Dit in tegenstelling tot een rughernia waar meestal de benen worden getroffen. Een nekhernia kan vanzelf genezen en u kunt ook veel doen om een nekhernia te voorkomen.