De VvE heeft ook periodiek vergaderingen voor alle leden, waarin besproken kan worden welke bewoner wat precies nodig vindt. Hoe dit werkt, staat in de statuten van de VvE. De statuten van de Vereniging van Eigenaars kun je altijd vinden in de splitsingsakte.
De regels waaraan de leden van de VVE zich dienen te houden staan omschreven in de statuten van de VvE. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) Akte van splitsing en kan worden uitgebreid met een Huishoudelijk Reglement.
Hoe kom ik aan een splitsingsakte? Bij de koop van een appartement krijgt u van de notaris de splitsingsakte en het splitsingsreglement van uw VvE. Als u het niet gekregen hebt, vraag de notaris hier dan naar. U kunt uw splitsingsakte ook door ATF VvE Beheer laten opvragen bij het kadaster.
Wat is een VvE en wat betekent het voor u? Een VvE is een Vereniging van Eigenaren. De eigenaren van de appartementen in een gebouw vormen samen een VvE. De VvE regelt het onderhoud van het gebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.
U hoort van het consultatiebureau of uw kind in aanmerking komt voor voorschoolse educatie (een 'vve-indicatie'). Gemeenten bepalen welke kinderen een indicatie krijgen. Zij kijken bijvoorbeeld naar welke taal de ouders thuis spreken. Of naar hoe de taal bij een kind zich ontwikkelt.
Het behalen van het certificaat Vversterk wordt door de onderwijsinspectie gezien als 'voldoende VVE-geschoold'. Ook de GGD oordeelt dat deze opleiding voldoende is als VVE-certificering. Met de cursus Vversterk bij Timpaan Onderwijs ben je dus bezig met het behalen van je VVE-certificering.
Afschrift akte
De volgende personen kunnen dit aanvragen: uzelf;een gemachtigde;iemand met een 'gerechtvaardigd belang' (bijvoorbeeld bij een rechtszaak).
Niet alleen de eigenaars, en eventueel hun huurders, maar ook andere partijen zijn gebonden aan de bepalingen. Het is namelijk een notariële stuk dat in de openbare registers is ingeschreven. Iedereen kan deze openbare registers raadplegen en een splitsingsakte inzien.
Net als bij de aankoop van een huis ontvangt u bij de aankoop van een appartement een eigendomsakte.Naast deze akte ontvangt u een splitsingsakte (met splitsingstekening).
Voor een ondernemer is het belangrijk om de inhoud van de statuten na te gaan. Sinds 1 mei 2019 kan dat simpelweg online via www.notaris.be/statuten. Handig, gemakkelijk en vooral snel. De statuten van de vennootschap vormen het belangrijkste onderdeel van de oprichtingsakte.
U kunt een vereniging oprichten bij notariële akte, onderhandse akte of mondelinge afspraak. Daarvan kan alleen de vereniging die bij notariële akte is opgericht volledig rechtsbevoegd zijn. De statuten zijn het belangrijkste document van elke vereniging.
Een oprichtingsakte is niet hetzelfde als de statuten, maar de oprichtingsakte bevat de statuten! De oprichtingsakte is een groot document van ruim 8 pagina's en is geschreven in juridisch jargon. Controleer wanneer je de oprichtingsakte doorneemt vooral de eerste twee pagina's en de slotverklaringen.
VvE ofwel; Vereniging van Eigenaars
Eigenlijk is 'vereniging' geen goed woord, want een VvE is geen 'gewone' vereniging. Daarom spreekt de wet ook over de 'vergadering van eigenaars'. Dat zijn alle eigenaars samen, het overkoepelende bestuursorgaan van een appartementencomplex.
Een VvE-beheerder is een uitvoerende club (namens het bestuur of namens de ledenvergadering) en/of een adviserend club (voor het bestuur of de ledenvergadering).
Alle appartementsgerechtigden zijn gezamenlijk eigenaar van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw. Ten behoeve van het beheer, het onderhoud van het gebouw en de administratieve lasten is de VvE als organisatievorm in het leven geroepen. Het bestuur van een VvE kan bestaan uit de appartementsgerechtigden.
In de splitsingsakte staat hoe een gebouw is opgedeeld, uit hoeveel appartementen het bestaat en waar de gemeenschappelijke ruimten zijn. In de akte zijn de appartementsrechten vastgelegd. Ook vindt u in de akte het reglement van de vve (vereniging van eigenaren).
Er is altijd een splitsingsakte aanwezig wanneer een pand opgesplitst wordt in meerdere appartementen. Dit splitsen is uitsluitend toegestaan na opstelling van een notariële splitsingsakte die is gedeponeerd bij de relevante registers.
Als het gaat om schade aan een gemeenschappelijk deel of een gemeenschappelijke zaak van het complex dan is over het algemeen de Vereniging van Eigenaars (VvE) hiervoor verantwoordelijk. Dit bepaalt de splitsingsakte.
Elke notaris moet alle akten die hij heeft verleden, evenals deze die werden verleden door zijn voorgangers binnen hetzelfde kantoor, 75 jaar lang bewaren. Na deze termijn moet hij ze verplicht in bewaring geven in het algemeen rijksarchief.
Persoonskaarten en gegevens uit de BRP zijn niet openbaar.
Wil je werken in de voor- of vroegschoolse educatie, dan ben je verplicht om een VVE-certificaat op zak te hebben.
Is een VvE verplicht? Ja. Een VvE is verplicht als een gebouw is opgesplitst in appartementen.
Wat is de investering om aan een VVE-training mee te doen? Om een gehele erkende training te volgen zijn de kosten: Uk en Puk €1.750,-Basistraining VVE €1.900,-