Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld. Een aantal onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig wordt in Brabant gemaakt. Inwoners van de dorpen rondom de vliegbasis hebben al een aantal keer kunnen 'wennen' aan het kersverse vliegtuig.
Er komen 6 extra F-35's. De hele vloot krijgt modernere wapens. Het aantal onbemande verkenningsvliegtuigen (MQ-9 Reaper) verdubbelt tot 8.
Op 5 maart 2021 werden de laatste uren gemaakt door vier F-35's van 322 F35sqn. Op naar de volgende 1000! Er wordt sinds 31 oktober 2019 met F-35s gevlogen. Foto: Vliegbasis Leeuwarden.
Er worden drie varianten van de F-35 geproduceerd: een standaarduitvoering (F-35A), een variant die verticaal kan landen (F-35B) en een marinevariant voor gebruik op vliegdekschepen (F-35C).
Na de levering van de laatste 3 toestellen heeft Nederland vanaf 2023 dus 32 JSF-toestellen. Ze worden gestationeerd op de luchtmachtbases Leeuwarden en Volkel. Na ontvangst van de toestellen in 2021 heeft de JSF voor Nederland initial operational capability (IOC).
Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld.
In 2013 besloot de minister van Defensie tot verdere vermindering: van de 68 resterende toestellen zouden slechts 61 als operationeel worden gerekend; de rest zou voortaan gelden als logistieke reserve. De toestellen behielden hun registratie en zouden, indien nodig, ingezet kunnen worden.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
De oude straaljagers kosten zo'n 12.000 euro per uur om in de lucht te houden. Zelfs in voorzichtige schattingen kost de F-35 het dubbele. "We weten nog niet precies wat het gebruik gaat kosten", zegt Melkert. Maar dat het in de kosten gaat lopen is volgens hem zeker.
België heeft in 2018 34 nieuwe F-35-vliegtuigen aangekocht. De eerste gevechtsvliegtuigen worden over een drietal jaar verwacht, maar de infrastructuur op de basissen in Florennes (Namen) en Kleine Brogel (Limburg) is gedateerd.
Gevechtsvliegtuigen zijn een bepalende factor, waar ook ter wereld. Tien dodelijke vogels dringen zich op, zoals de Russische Sukhoi T-50, die volgens Vladimir Poetin het beste gevechtsvliegtuig ter wereld is. Met een verwachte levensduur van 30 tot 35 jaar ziet het er goed uit voor de T-50.
Technische informatie F-35
Deze start en landt op normale banen. De versie die verticaal kan starten en landen (F-35B/STOVL) en die voor vliegdekschepen (F-35C/CV) zijn niet door Nederland aangeschaft.
Het is de op twee na grootste luchtmacht ter wereld (na de Verenigde Staten en Rusland ) en de grootste luchtmacht van Azië , met 250.000 leden en 2.500 straaljagers .
Net voor de jaarwisseling kwam het verlossende woord: de F-35 is 'geslaagd' voor zijn examen en kan dus operationeel verklaard worden. Dat betekent dat het toestel vanaf nu beschikbaar is voor kortlopende operaties in het buitenland, zoals nu in Bulgarije.
De F-35 Lightning II, zoals de toestellen officieel heten, komen over van Vliegbasis Leeuwarden, waar al tweeënhalf jaar gewerkt wordt met de opvolgers van de F-16's. De straaljagers komen voort uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
MiG-29, TS-11, Mi-2, W-3.
Een F16-piloot, oftewel jachtvlieger in dienst bij de luchtmacht, verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot.