Hout begon in 2020 al schaars te worden.In 2021 zet deze trend door. Het gevolg is prijsstijgingen voor diverse houtsoorten, maar niet voor alle houtjes.
Hout is niet alleen goud omdat heel Nederland aan het verbouwen is. Wegens kapverboden in Canada is Amerika ook overgegaan de aanschaf van Europees hout. Dit gaat met grote getalen de oceaan over waardoor er hier een schaarste is ontstaan.
Schaarste aan hout sinds 2021
Ook de toenemende vraag uit de Verenigde Staten en China, dreef de prijs in 2021 omhoog. Ondanks een kleine verbetering in de beschikbaarheid eind 2021, bleef deze schaarste begin 2022 nog steeds bestaan en was er nog onvoldoende balans tussen vraag en aanbod.
De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout. Er bestaat ook tropisch hardhout, zoals teak. Dit type hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan hardhout dat niet uit de tropen komt.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen; er dreigt wereldwijd een (groot) tekort te ontstaan aan hout. De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode.
“Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3.
Als houthandelaar haalt Jansen veel hout uit Rusland. "70 procent van ons hout komt uit Rusland.
Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.
En staal en kunststof worden ook problematisch' Het is schaars en daardoor slecht leverbaar. Houd rekening met lange wachttijden en gepeperde prijzen als nu je wilt verbouwen.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning! Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.
De hoofdoorzaak van de stijgende prijzen is nog steeds de COVID-19 pandemie. Deze heeft er voor gezorgd dat de productiecapaciteit bij de zagerijen is teruggeschroefd, omdat er minder medewerkers tegelijkertijd konden werken. Daarnaast heeft de Verenigde Staten hoge importheffingen ingevoerd voor Canadees hout.
De prijzen van bouwmaterialen zijn in anderhalf jaar al flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Het gaat om staal, hout, glas en beton en baksteen, en om producten als kit, kranen, pvc-buizen, tegels en dakpannen.
Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw, bij meer dan 400 bouwondernemingen, blijkt dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen met 15 tot 25 procent zijn gestegen tegenover november 2021. Vooral de prijs van isolatiemateriaal, hout en staal ligt blijkbaar enorm hoog op dit moment.
Voor het derde kwartaal van 2021 wordt er een stijging in de prijs van hout verwacht. We verwachten echter een gemiddelde stijging van 15% op Douglas producten en 20% op Vuren producten.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Hout beschermen tegen vocht en schimmels
Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg. Vooral bij zachthout is het een veelvoorkomend probleem dat er na een jaar schimmelvorming te ontdekken is op de tuinmeubelen.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.