1. Koffiedik. Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg kopertape langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Dood zichtbare mieren met zeepsop.
Meng in een plantenspuit gelijke delen water en afwasmiddel. Schud de plantenspuit goed door elkaar en besproei alle mieren zodra je ze ziet met het zeepsop. De zeepoplossing blijft aan de mieren plakken. Door het afwasmiddel stikken ze en gaan ze dood.
Voor een snelle en krachtige werking gebruik je Bayer mierenpoeder. Het 'knock-out' mierenpoeder zorgt ervoor dat de eerste mieren al binnen 1 uur dood zijn. Bayer Baythion is een oplosbaar mierenpoeder. En werkt daarom het beste als het opgelost is in water.
Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Om te weten of er inderdaad veel mieren aanwezig zijn, doe je er goed aan het ongedierte eens te volgen. Er zijn een aantal punten waaraan jij een mierenplaag kunt herkennen. Zo houden mieren zich buitenshuis vaak schuil in een ondergronds nest. Binnenshuis houden mieren zich vaak schuil op warme, vochtige plekken.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Het wordt pas een probleem wanneer er teveel mieren zijn. Dankzij hun ondergrondse wandelingen en gangen, zorgen ze er namelijk voor dat de terrastegels verzakken. Daarnaast kunnen mieren voor overlast zorgen.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Mieren verafschuwen de geur van teatree, citroen eucalyptus en pepermunt. Vooral teatree is zeer effectief. Klik hier voor uitleg over het gebruik van vloeibare etherische olie.
Ze leven enkele weken to enkele maanden. Ze zullen het zware werk moeten opknappen. Hieronder wordt verstaan dat ze op zoek gaan naar voedsel en het bouwen van een nest. Ze worden ook wel ondersteunende mieren genoemd.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Mieren worden aangetrokken tot voedsel en met name zoetigheid. Zorg altijd dat je etensresten, kruimels en vooral zoete dingen als gemorste suiker direct opruimt en bewaar al je eten goed afgesloten. Daarnaast kun je kijken of mieren misschien binnenkomen door kieren of naden, bijvoorbeeld bij je kozijnen.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Het geurspoor wat mieren voor elkaar veroorzaken kan worden gewist door er alcohol of zeepsop op te gooien.
Mieren bestrijden op natuurlijke manier
Heet water; mieren vinden het vervelend om kokend water over zich heen te krijgen. Zeepsop kan extra goed werken. Een scheutje afwasmiddel in het kokende water en vervolgens over de mieren gieten. Zorg ervoor dat je dit een aantal keren herhaalt.