Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek. Het wordt gerelateerd aan bloed en appelleert aan kracht en mannelijkheid.
Het wordt beschouwd als het eerste synthetisch geproduceerde kleurpigment ooit. Egyptisch blauw (ook bekend als cuprorivaite) is gemaakt rond 2.200 voor Christus. Het was gemaakt van gemalen kalksteen vermengd met zand en een koperhoudend mineraal, zoals azuriet of malachiet, dat vervolgens werd verhit.
Kleur ontstaat wanneer (zon)licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar dit licht op schijnt. Bij het licht dat weerkaatst wordt, ervaren wij een bepaalde kleur.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).
In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren. Rood, geel en blauw zijn fundamenteel om het kleurenspectrum van onze wereld te zien omdat mensen trichromatisch zijn.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Daarom zie je weinig beige, lila of terracotta op vlaggen: die kleuren springen er niet erg uit. Helderrood, blauw en wit doen dat wel. Die kleuren komen dan ook het vaakst voor op vlaggen. Wereldwijd bevatten maar liefst 155 nationale vlaggen rood, 144 wit en 112 blauw (68 keer donker- en 44 keer lichtblauw).
We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars. We nemen deze kleur waar omdat deze onze kegeltjes voor rood en blauw tegelijk prikkelt.
Licht van een kleinere golflengte wordt beter verstrooid dan licht van een langere golflengte. Het blauwe licht wordt dus het best verstrooid, groen al wat minder, en rood het minst van allemaal. Het resultaat: de hemel kleurt hemelsblauw.
Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe. Experimenteer met je kleur om de kleur te bereiken die je wilt, want het kan er in het begin een beetje dof uitzien.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Rood: strijd, oorlog, oordeel, zonde; in de christelijke liederen doelt het vooral op Pinksteren en de liefde. Wit: reinheid, overwinning, leven, toekomst, verrijzenis, oogsttijd. Zwart: duisternis, zonde en schuld, oordeel, dood, verderf. In onze tijd neemt de symboliek van kleuren een grote plaats in.
Groen als symbool
Vertrouwen, groei en kalmte. Maar ook van vruchtbaarheid, vrede en natuur. Het is de kleur van hoop, groei, leven, lente en toekomst.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Rhodineren: Het gouden sieraad wordt verguld met een dun laagje Rhodium (een wit edelmetaal), dit noemt men rhodineren. Op deze manier krijgt het sieraad dus een witte kleur.
Het merendeel van het goud dat op aarde gevonden wordt, was dan ook al aanwezig toen de zon en de aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstonden.
Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat.
Het Britse Surrey Nanosystems maakte in 2014 Vantablack, het donkerste materiaal ter wereld. Dat absorbeert 99 procent van het licht.
Wat is zandkleur? Zandkleur is een natuurlijke tint die, zoals de naam al zegt, neigt naar de kleur van zand. Het is dus een hele lichte kleur bruin. Een andere benaming is beige.