Bestrooi de speklappen met peper en zout of andere kruiden. Zet een (braad)pan op hoog vuur en doe boter (of olie) in de pan. Zodra de boter bruin kleur bak je de speklapjes om en om bruin. Draai het vuur omlaag en laat ze nog zo'n 5 minuten sudderen tot ze lekker krokant zijn.
Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Zodra de pan heet is, doe je de speklapjes in de koekenpan. Laat ze ongeveer 20 minuten op een redelijk zacht vuurtje (na een paar minuten zet je het vuur wat lager) bakken.
Bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kant bruin. Zet het vuur laag, voeg er een beetje heet water bij en laat de speklapjes 45 minuten sudderen. Op deze manier krijg je heerlijke malse speklapjes.
Kruid de speklapjes met wat peper en zout. Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals bijvoorbeeld paprika- of kerriepoeder of een kruidenmix. Verhit een koekenpan met een klontje roomboter op middelhoog vuur. Bak nu de speklapjes aan beide kanten totdat deze mooi goudbruin zijn.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Nog steeds leven veel mensen, en ook cardiologen, met het idee dat vet slecht is; dat je cholesterol daardoor stijgt en er vervolgens hart- en vaatziekten ontstaan. Dit klopt echter niet.” In diezelfde lijn heeft men gedacht: zout geeft een hoge bloeddruk en is dan ook slecht.
Suiker versus vet: wat is het ongezondst? "Vetten en suikers worden meestal samen geëvalueerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat vetten, als ze geïsoleerd worden gegeten, helemaal niet bijdragen tot gewichtstoename. Suiker is daarentegen op zichzelf wel een dikmaker", aldus voedingsexperte Lynn De Merlier.
Hoeveelheid per persoon
Per persoon heb je ongeveer 100 tot 120 gram nodig. Of liever gezegd een speklap per persoon.
Er zitten 320 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) speklap. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speklap'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ja, dat is precies hetzelfde. Er zijn mensen die speklappen willen eten, maar een recept hebben van één stuk aan elkaar en dat in de oven bereiden. Dit kun je trouwens gewoon aan de slager vragen [bijvoorbeeld een stuk van 1 kilo of meer], maar als je dat niet weet kun je ook vragen om buikspek voor 4 personen.
Voeg een beetje water toe aan de pan. Door wat water in de pan te doen wanneer je het spek wilt bakken, voorkom je dat het gaat spetteren, zo weet The Kitchn. Het water verdampt en hiermee zorg je er ook nog eens voor dat het spek niet zo aan de pan blijft plakken.
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. We kunnen twee “soorten” speklappen snijden van deze buik. De speklap met zwoerd en de speklap zonder zwoerd. Deze variant is de speklap met zwoerd, het knars en kraakbeen zijn verwijderd.
Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar. Krokant uitgebakken geeft het zwoerd een extra lekkere smaak aan het vlees.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Tijdens een barbecue eet iemand gemiddeld 2 à 3 stukken vlees van in totaal 100-150 gram, 200 gram groente, een stukje vis van 100-150 gram, een half stokbrood, kruidenboter en sausjes. Bij elkaar opgeteld, is dit alles – houd je vast – 1653 calorieën. En daar zijn de drankjes nog niet eens bij opgeteld.
Voor een speklap gebruikt de Keurslager buikspek. Het is mooi doorregen en wordt verwerkt tot onder meer de traditionele 'speklap', ontbijtspek, katenspek, pancetta en Zeeuws spek.
Er zitten 261 kilocalorieën in 1 lapje (60 gram) speklap, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speklap, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Speklappen zijn afkomstig van de buik van het varken. Een speklap op de barbecue is oer-Hollands en natuurlijk super lekker. Want door een speklap lang te bakken, wordt het vet lekker knapperig.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Goede vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd en slechte vetten verzadigde vetten. Volgens het voedingscentrum zijn onverzadigde vetten beter voor het lichaam en ze kunnen zelfs heel gezond zijn. Gezonde vetten helpen namelijk bij het verlagen van het cholesterolgehalte en helpen mee bij het afvallen!
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, mag je bijvoorbeeld geen fruit, mais, tomaten, melk, ontbijtgranen en brood. Sommige dieetgoeroes gebruiken de term 'suikervrij' om 'geen toegevoegde suikers én zo min mogelijk koolhydraten' aan te duiden.
Vette vleeswaren, zoals worst en spek kunnen veel verzadigd vet bevatten. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet. Deze leveren ook minder calorieën.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.