Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Overlijden eerste twee weken na ingreep: gemiddeld rond 2 à 5%. 1-jaarsoverleving: 90%. Dat betekent dat 90 mensen op 100 vanaf hun transplantatiedatum tot 1 jaar na de ingreep, in goede conditie, in leven zijn. 5-jaarsoverleving 80%.
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
Tijdens of direct na een levertransplantatie kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, infecties en lekkage van gal. De belangrijkste complicatie is echter afstoting van de donorlever. De eerste vier weken na de operatie is het risico hierop het grootst.
Mensen kunnen levend een nier of een deel van de lever doneren. Lees meer over nierdonatie bij leven en leverdonatie bij leven op de website van de Transplantatiestichting. Soms blijft er lichaamsmateriaal over tijdens een operatie dat niet teruggeplaatst kan worden, bijvoorbeeld heupkoppen.
Als de lever slecht werkt kan deze de giftige stoffen in bijvoorbeeld medicijnen en alcohol niet meer goed verwerken. Ernstige leverfunctiestoornissen hebben gevolgen voor de bloedstroom in de buik en de slokdarm. Dit kan leiden tot de vorming van interne spataderen die voor levensbedreigende bloedingen kunnen zorgen.
Een aantal lymfeklieren kan worden weggehaald, maar het lymfesysteem is net als het bloedvatensysteem niet in zijn geheel te verwijderen. Ook zonder lever valt echt niet te leven. De lever is overigens het enige orgaan dat vanzelf weer aangroeit, mits je er nog minimaal 25 procent van hebt.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
De kans is groot dat u binnen 24 uur zult overlijden, als er niet heel snel een levertransplantatie wordt uitgevoerd.
Vooruitzichten. Meestal drukken we de kans op genezing uit in het aantal patiënten dat vijf jaar na de behandeling nog in leven is. Als we de leveruitzaaiingen van darmkanker met een operatie kunnen verwijderen, is dat ongeveer 40-50 procent van de patiënten.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Wanneer er veel vocht in uw buik zit, kan dit buikpijn, verminderde eetlust en kortademigheid geven. vergrote milt. Dit kan pijn links onder in uw buik geven. Door een grote milt kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn, waardoor er sneller blauwe plekken of een bloeding ontstaan.
Klachten zijn: moeheid, afvallen, misselijkheid, buikpijn, gele huid en jeuk.
Levercirrose is een aandoening die langzaamaan ontstaat en waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het gevolg is dat de lever steeds minder goed functioneert. Het proces van verlittekening verloopt meestal geleidelijk.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Verkeerd eten/drinken of te veel eten
Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding. Gefrituurde voeding.
Bij een gezonde leverfunctie kan tot 70% van uw lever veilig worden verwijderd. Het leverweefsel dat achterblijft, groeit daarna in 3 tot 4 weken na de operatie uit tot de benodigde hoeveelheid leverweefsel. Hoeveel leverweefsel er tijdens de operatie verwijderd moet worden, hangt af van: de grootte van de tumor(en);
Vitale organen zijn de organen in ons lichaam die absoluut nodig zijn om in leven te blijven. Onder deze organen vallen het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen. Als één van deze organen stopt met functioneren, dan kan je dit niet overleven zonder medische hulp.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!