Een uitvoeraangifte is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de Europese Unie (EU) verlaten. Een uitvoeraangifte staat ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument, douanedocument, export declaration, EX-A of EU-A.
Het uitvoergeleidedocument (uitvoergeleidedocument) is het schriftelijke bewijs dat de uitvoer van bepaalde goederen is toegestaan. U kunt de goederen die op het document staan dus exporteren vanuit de Europese Unie.
Uitvoer kan worden omschreven als het brengen van communautaire goederen buiten de EU. Onder wederuitvoer wordt verstaan: 'het verlaten van niet-communautaire goederen uit het grondgebied van de Gemeenschap (EU)'. Bij uitvoer van goederen spelen twee soorten douanekantoren een rol.
Als u goederen naar niet-EU-landen uitvoert, doet u 'aangifte ten uitvoer' bij de Douane. De aangifte ten uitvoer kunt u zelf verzorgen, maar u kunt de aangifte ook door een douane-expediteur laten indienen. U kunt ook aangifte ten uitvoer doen bij een douanekantoor aan de buitengrens van de EU.
U kunt zelf uitvoeraangifte doen, of dat laten doen door iemand anders. De aangever moet wel in de EU zijn gevestigd. U kunt aangifte doen bij uw douanekantoor, of het kantoor waar de goederen zijn verpakt of geladen voor vervoer.
Een belangrijke eis is dat uiterlijk 150 dagen na de datum van vrijgave voor uitvoer moet zijn aangetoond dat de goederen het douanegebied van de Unie hebben verlaten. Als het douanekantoor van uitvoer na 150 dagen geen informatie over het uitgaan heeft ontvangen, kan dit kantoor de aangifte ten uitvoer ongeldig maken.
Het vervoersdocument bewijst wie, wanneer, welke hoeveelheid goederen heeft afgeleverd. Het is ook een bewijsmiddel om schade door het vervoer of vermissing aan te tonen.
Het EX-A document wordt voor meerdere doeleinden opgesteld. Dit uitvoerdocument heeft de douane nodig om de zending voor export te kunnen verwerken en goed te keuren. Pas wanneer de goederen zijn goedgekeurd door de douane, mag de export daadwerkelijk plaatsvinden.
concretisering, effectuering, executie, implementering, opbouw, realisatie, realisering, tenuitvoerbrenging, tenuitvoerlegging, totstandbrenging, totstandkoming, uitvoer, uitvoering, verwerkelijking, verwezenlijking, volbrenging, voltrekking.
Import is het invoeren van goederen en diensten uit het buitenland. De uitvoer van goederen en diensten heet export.
Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Dit is een identificatienummer dat uw bedrijf eenmalig moet aanvragen bij de Douane, zodat u daar bekend bent. Nadat u een douaneaangifte heeft gedaan, krijgt u van hen een uniek nummer (bijv. Movement Reference Number (MRN)) voor de ingediende zending terug.
U kunt zelf aangifte doen, of dat laten doen door een vertegenwoordiger. Wilt u zélf aangifte doen? Dan moet u eerst een zogenoemde 'Registratie elektronisch berichtenverkeer' aanvragen. Dat doet u bij de Nationale Helpdesk Douane: 088 - 156 66 55.
Invoerdocument > IMport
Bij import van uw goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) dient u de goederen onder een douaneregeling te plaatsen, middels een douaneaangifte in het elektronische aangiftesysteem (AGS) bij de Douane.
Wanneer je gaat exporteren, naar een land buiten de EU (Europese Unie), dan heb je voor de Douane een uitvoeraangifte nodig, ook wel douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument of EX-A genoemd. Een uitvoeraangifte wordt altijd vóór vertrek van de zending ingediend.
Met het EX-A document, ofwel de uitvoeraangifte van de douane, kunt u bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten. Het is een bewijs van uitvoer, de Confirmation of Exit. Met dit bewijs toont u aan dat u terecht 0% btw heeft gefactureerd.
Een CO-A is een uitvoeraangifte voor landen binnen de EU, maar buiten het belastinggebied. Dat klinkt heel ingewikkeld maar dit zijn eigenlijk de overzeese uitzonderingsgebieden.
Voor beroepsvervoerders is het wettelijk verplicht dat tijdens het vervoer een vrachtbrief aanwezig is bij de lading. Ook de CMR en de Algemene Vervoercondities 2002 (AVC 2002) stellen dit verplicht.
In vrijwel alle landen is het verplicht om een vrachtbrief in de vrachtauto aanwezig te hebben. De meest gebruikte vrachtbrieven in het wegvervoer zijn de AVC-vrachtbrief voor binnenlands vervoer en de CMR-vrachtbrief voor internationaal vervoer.
Het gebruik van een CMR vrachtbrief is niet alleen verplicht, maar ook nuttig. Goed gebruikt geeft de CMR vrachtbrief zekerheid over informatie, zoals de afzender, de vervoerder, de geadresseerde, het aantal colli, het gewicht en de uiterlijke staat van de goederen, bijzondere instructies, rembours, enzovoort.
Wederuitvoer kan worden gedefinieerd als het brengen van niet-Uniegoederen buiten het douanegebied van de Unie.
Wederuitvoer is een douanebestemming die alleen aan niet-communautaire goederen kan worden gegeven. De wederuitvoer kan plaatsvinden als aan de douane is kennisgegeven dat de niet-communautaire goederen weer buiten de Europese Unie gebracht zullen worden of nadat een aangifte tot wederuitvoer is gedaan.
Uitvoeraangifte doen bij de Douane
Goederen exporteren naar derde landen? Dan moet je digitaal uitvoeraangifte doen bij de Douane in het aangiftesysteem (AGS). De Douane maakt vervolgens een risicoanalyse en voert eventueel extra controles uit. Zodra de goederen worden vrijgegeven, mogen ze vertrekken.