Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan.
Let op: De bolle kant van de stoker moet naar boven wijzen bij uw onderkaak! Nooit de bolle kant naar beneden houden, zo kunt u uw tandvlees beschadigen. Bij de bovenkaak geldt het tegenovergestelde, de bolle kant naar beneden en de platte kant naar boven.
Pak de tandenstoker of de rager tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen de tanden en de kiezen. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden en kiezen. Dit voorkomt dat u uitschiet. De driehoekige houten tandenstoker wordt met de platte kant op het tandvlees geplaatst.
Maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk. Zet de smalle platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden en kiezen elkaar raken. Breng de tandenstoker tussen de tanden en de kiezen.
Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet. Kortom, het is belangrijk om uw patiënten het advies te geven om de ruimte tussen de tanden regelmatig te reinigen. De voorkeur heeft de rager, maar de rubberen stoker staat op een gedeelde eerste plek.
Ragers hergebruiken
Gebruik hetzelfde ragertje totdat deze geen druk meer geeft en/of wanneer de haartjes loskomen of gaan slijten. Het ragertje is dan aan vervanging toe.
Een veel gegeven advies van tandartsen en mondhygiënisten is om naast het poetsen van de tanden ook tussen de tanden goed te reinigen. Door te stoken, flossen of ragen verwijdert u voedselresten, bacteriën en tandplak en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes.
In de onderkaak is de platte kant van de tandenstoker naar beneden gericht, in de bovenkaak naar boven. Breng de tandenstoker voorzichtig loodrecht tussen de tanden en duw zo ver mogelijk door. Trek de tandenstoker een klein stukje terug en duw de tandenstoker opnieuw stevig tussen de tanden.
Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan. Steun met de rest van de hand op de kin. Wanneer de platte kant van de tandenstoker goed tegen je tandvleesrand aan ligt, schuif je de stoker wat verder tussen je tanden.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Het is best mogelijk dat je twee verschillende maten tandenstokers voor hetzelfde gebit nodig hebt. De beste tandenstokers zijn driehoekig van vorm, zodat ze goed tussen tanden en kiezen passen. De punt van de tandenstoker moet smaller zijn, hiermee bereik je ook de smalste ruimte.
tandenstoker {de}
toothpick {znw.}
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
Gebruik een rustige, heen en weer bewegende, beweging om het flosdraad tussen je tanden te krijgen. Wanneer je met het flosdraad je tandvlees raakt, buig het dan in een C-vorm tegen je tanden. Houd het flosdraad tegen je tand en 'schuur' voorzichtig naar boven van het tandvlees weg.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden. Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn.
Ga langs al uw tanden en kiezen en zo nodig een tweede keer. Het is niet erg als het gaat bloeden. Dit is meestal een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Wanneer u één á twee weken lang elke dag uw tanden stookt zal in veel gevallen de ontsteking afnemen.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.
Peuters en kleuters hoeven nog niet te stoken of te flossen. Zij hebben tenslotte nog niet al hun tanden. Wel kun je al vanaf deze leeftijd het goede voorbeeld geven. Als je standaard een tandenstoker pakt na het eten, ziet je kind dit ook.
Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
Welke van deze twee is beter? Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg. Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers.