Retro is dan ook afgeleid van het woord 'retrospectief', wat dus eigenlijk wil zeggen dat je terugblikt. Deze artikelen zijn dus niet antiek of vintage, maar hebben wel een ouderwetse uitstraling. Retro heeft dus een 'oude' look, maar vaak zijn het nieuwe items die je ook in een moderne winkel kan vinden.
Soms worden oorspronkelijke spullen uit met name de 60-er of 70-er jaren ook als retro aangeduid. De reden hiervoor is meestal commercieel, om dus een vintage artikel nog meer onder de aandacht te brengen. Het benoemen van retro artikelen, dus nieuwe spullen van nu, als vintage is uit den boze.
Je mag je meubelstuk vintage noemen als het meer dan dertig jaar oud is. Is je meubelstuk ouder, dan valt het onder antiek. En meubels die na 1990 zijn gemaakt, noemen we modern. Als je op zoek bent naar vintage voor in je woonkamer, dan ben je bij kringloopwinkels vaak aan het juiste adres.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij het ontwerpen of lanceren van een nieuw product. Hierbij is de vormgeving van nieuwe producten niet zozeer een kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug.
Allereerst is vintage te herkennen aan de algemene stijl van een bepaalde periode, zoals een lage taille voor de jaren 20, pofmouwen voor de late jaren 30 en 40 en aangeknipte mouwen en wijde langere rokken voor de jaren 50. Modeplaten en foto's uit verschillende periodes zijn goed vergelijkingsmateriaal.
Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd.
Definitie. Vintage omvat oude kleding, schoeisel en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Meestal gaat het om designerkleding of met de hand gemaakte kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdgeest en die een zekere stilistische waarde hebben.
Omdat de kosten voor een tweedehands kledingstuk vaak een stuk lager liggen dan voor een nieuw kledingstuk, is het goed voor je portemonnee. Daarnaast is het shoppen van vintage mode erg leuk omdat het een echte 'speurtocht' is naar het item dat goed bij jou past en niemand anders bezit.
Zelfs aan nieuwe voorwerpen hangt soms een labeltje met 'vintage'. De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een 'minimale ouderdom' van 25 tot 50 jaar aangehouden.
Steeds meer mensen kiezen voor een vintage look omdat het er stijlvol uitziet, omdat het past in de tijd van nu en omdat het goed is voor het milieu. Steeds meer mensen worden milieubewust en vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen.
De retro stijl kenmerkt zich door ronde vormen, grafische prints en warme kleuren. Geef je interieur een nostalgisch en persoonlijk tintje met enkele vintage items: het mixen van oud met nieuw is een must!
Het is eigenlijk vrij simpel: We gebruiken de term 'vintage' voor kleding die minstens 25 jaar oud is. Dat wil zeggen dat we kleding van voor 1995 vandaag de dag vintage mogen noemen. Kleding die ouder is dan 100 jaar (dus van voor het jaar 1920), noemen we 'antiek'.
Vintage items zijn écht oud en veelal gemaakt in de periode van 1920 tot 1980. Het merendeel van deze producten is – ondanks de leeftijd – van goede kwaliteit en dus wordt vintage ook wel gedefinieerd als 'van een goed jaar'.
Vintage meubels zijn alle meubels die tussen 1920 en 1990 zijn gemaakt. Meubels van vóór 1920 noemen we antiek. Ná 1990 zijn het moderne interieurstukken. Diverse websites vinden dat vintage eindigt bij 1980.
vintage → wijnoogst, cru. vintage → klassiek.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Reken dan 60-80% van de oorspronkelijke verkoopprijs. Heb je het item wel gedragen, maar ziet het er nog heel goed uit? Ga dan voor een bedrag dat 40-60% van de verkoopprijs is.
Bij leveringen aan de detailhandel moet je rekening houden met de marges die gebruikelijk zijn, dit is het verschil tussen de inkoop en verkoopprijs. De marges in de kleding detailhandel zijn gemiddeld tussen de 2.0 en 3.0.
[neologisme of ex-neologisme] Citaat: "1) Sinds enkele jaren is het woord retroseksueel gebruikelijk om een nieuw type man aan te duiden: een man die weer aan alle clichés van het man-zijn beantwoordt en zich daar goed bij voelt.
Vintage is het Franse woord voor gebruikte kleding en items die weer in de mode zijn. Eerder werden alleen tweedehands spullen vanaf de jaren 20 t/m 80 van de vorige eeuw bestempeld als vintage, maar tegenwoordig is die grens niet meer zo hard. Inmiddels kan vintage ook 'van een goed jaar' betekenen.
Als bijvoeglijk naamwoord betekent retrospectief 'terugblikkend, gericht op het verleden'. Als zelfstandig naamwoord kan het zowel 'terugblik' betekenen als het specifiekere 'tentoonstelling waarbij wordt teruggeblikt op iemands leven en/of werk', oftewel 'overzichtstentoonstelling'.
Maar wat zijn nou eigenlijk retro kleuren? Als je kijkt naar populaire kleuren uit de 50's, 60's en 70's zijn dat vooral oranje, groen, bruin en geel. Deze kun je dus heel goed gebruiken als je een jouw interieur een retro karakter wilt geven.