Het is belangrijk om een fiets met de voor jou passende framemaat aan te schaffen. Het voorkomt zadelpijn, knieklachten, rugpijn of schouderpijn. Vervolgens is het belangrijk zadel en stuur goed af te stellen. Als het zadel te hoog staat ga je heen en weer schuiven, staat het te laag dan belast je de knieën teveel.
Ga met uw rug tegen de muur staan met uw voeten 20 centimeter uit elkaar; Meet de afstand vanaf uw kruis tot aan de grond dit is uw binnenbeenlengte; Deze lengte in centimeters maal 0,66 is voor u de juiste framehoogte; Zit u exact tussen twee framehoogtes in dan kiest u bij een stadsfiets voor de hoge framemaat.
De juiste framemaat van een fiets kunt u handmatig berekenen, meet hiervoor uw binnenbeenlengte, vanaf de grond tot kruishoogte, en vermenigvuldig dit met 0,68. Gaat het om een fiets met een verende zadelpen, dan kunt u beter een kleinere maat nemen, omdat zo'n zadelpen de fiets met ca. 4 cm verhoogt.
Wat zegt de framemaat? De framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets. De framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt, uitgedrukt in centimeters.
Volwassen fietsen hebben standaard een wielmaat van 28 inch. De maat van de fiets wordt bepaald aan de hand van de framemaat.
De hybride fiets heeft een recht stuur, is lichter van gewicht dan een stadsfiets en heeft genoeg versnellingen om je in de heuvels te kunnen redden. De fietshouding is meer ontspannen en recht-op dan op veel mountainbikes en racefietsen. E-bikes met een sportieve geometrie worden ook vaak hybride genoemd.
Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen circa 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand te meten tussen de grond en uw kruishoogte. Als u de lengte in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijgt u de bijbehorende framemaat.
Stap 1: Ga met je rug tegen een muur staan en zet je voeten 20 centimeter uit elkaar. Stap 2: Meet vervolgens de maat tussen de grond en de kruishoogte. Stap 3: Vermenigvuldig je binnenbeenlengte in centimeters met 0,68 voor de juiste framemaat.
Jouw binnenbeenlengte meet je op door een meetlint te leggen vanaf de kruishoogte tot de grond. Het getal dat hieruit komt, vermenigvuldig je met 0,68. Voorbeeld: de binnenbeenlengte is 76 cm, je vermenigvuldigt dit met 0,68 met als uitkomst 51,68. Je kunt in dat geval het beste een fiets kopen met framemaat 51.
Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen circa 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand te meten tussen de grond en uw kruishoogte. Als u de lengte in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijgt u de bijbehorende framemaat.
Als voorbeeld: “De afstand tussen de grond en de kruishoogte is 70 cm. 70 cm * 0.68 = 47,6. De framemaat/framehoogte is 47/48 cm.”
Het juiste CUBE framemaat in centimeters kun je gemakkelijk zelf berekenen: Racefiets: Lengte binnenkant been x 0.665. Mountainbike: Lengte binnenkant been x 0.226 (voor het framemaat in cm vermenigvuldig je dit antwoord met 2.54) Trekking/toerfiets: Lengte binnenkant been x 0.66.
Om de geschikte framehoogte te bepalen, vertrekken we vanuit de opmeting van de binnenbeenlengte. Trek je fietsbroek en je sokken aan en ga met je voeten lichtjes uit elkaar (10 – 15 cm) tegen een muur staan. Meet dan loodrecht vanuit het kruis de afstand tot de grond. Deze waarde vermenigvuldig je met 0,65.
Bij een te groot fietsframe kan het stuur te ver af staan en bij een te klein frame is het zadel soms niet hoog genoeg af te stellen. Om controle te hebben over je fiets en om fysieke klachten tijdens en na het fietsen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste framemaat van je nieuwe fiets te bepalen.
De hele dure fietsen kunnen wel oplopen tot een aanschafbedrag van €1500 of meer. Ook boven dat bedrag zijn er fietsen te koop maar dat zijn wel vaak heel speciale merken of met specifieke accessoires. Voor een standaard goede fiets waarmee je elke dag zo'n 7 kilometer naar je werk rijdt ben je circa €1000 kwijt.
Als je een koopje wilt hebben, is het winterseizoen aan te raden voor de aanschaf van een nieuwe fiets. Het nadeel is dat je dan minder keus hebt omdat je afhankelijk bent van wat Fietsenmaker nog hebben staan. Wil je volop keuze hebben en het nieuwste van het nieuwste hebben, dan koop in je het voorjaar.