Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Van peren tot een stoofpotje van wild: kaneelstokjes komen altijd van pas als u aan het stoven slaat. De kaneel geeft het een lichtzoete, maar tegelijk kruidige smaak die het gerecht echt naar een hoger niveau kan tillen.
Kaneel verkleint het risico op hart- en vaatziekten
Uit onderzoek blijkt dat kaneel het cholesterol kan verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2.
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Teveel is schadelijk
En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken.
Hoeveel milligram coumarine een gram kaneel bevat is volgens Witkamp niet altijd duidelijk en de hoeveelheid kan ook variëren. ,,Met een dagdosis van 900 milligram kaneel ga je net wel of net niet over de dagdosis heen. Dat ga je zeker wel met 2000 milligram.”
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Kaneel is een specerij waarvan de naam afkomstig is van het Latijnse woord 'canella', wat rolletje betekent. Kaneel is de gedroogde bast van de altijd groene kaneelboom. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat.
Kaneel (stokjes) bestellen | Albert Heijn.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Honing met kaneel stimuleert de stoelgang en de vertering van je voedsel. Zo vermindert kaneel de gasvorming in de darmen, en helpen zowel honing als kaneel om ontstekingen in de maag te genezen. Ten slotte zou honing met kaneel ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
De aromatische smaak en geur zijn aan de etherische oliën te danken. Kaneelpijpjes kunnen altijd vervangen worden door gemalen kaneel, hoewel voor sommige gerechten het poeder een te sterke verkleuring veroorzaakt. Een teveel kaneel geeft daarnaast een bittere smaak.
Wat heb je nodig voor het maken van kaneelthee? De bereidingswijze voor de beide soorten thee is eigenlijk hetzelfde. Doe twee kaneelstokjes in de thermosfles. Voeg voor het maken van kaneel-gemberthee twee stukjes (van ongeveer 1 cm, afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben) geschilde gember toe.