Maar uitstellen van je pensioen betekent gewoon dat je minder uitkeringen gaat ontvangen. Je kunt je pensioenmoment wel uitstellen maar het moment waarop je komt te overlijden blijft hetzelfde. En hoe later je start met uitkeren hoe minder uitkeringen je gaat ontvangen.
U ruilt dan partnerpensioen uit en verhoogt daarmee uw ouderdomspensioen. Het pensioen dat uw partner zou krijgen als u overlijdt, wordt daardoor lager of is er dan niet meer. U kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als uw partner zelf een goed inkomen of pensioen heeft, of als u geen partner heeft.
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet.
Er is een pensioen voor de achterblijvende partner: het partnerpensioen - vroeger heette dat het weduwenpensioen. En er is een pensioen voor eventuele achterblijvende kinderen: het wezenpensioen. Beide pensioenen vallen onder de algemene naam nabestaandenpensioen.
Een nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn partner overlijdt. Dit kan bijvoorbeeld een nabestaandenuitkering zijn of een levensverzekering.
Trouwen, geregistreerd partnerschap of 'gewoon' samenwonen
Voor mensen die samenwonen – zonder wettelijk document – gelden vaak aanvullende eisen. Vaak moet je als samenwonenden een notarieel samenlevingscontract hebben om recht te hebben op partnerpensioen.
Je kunt besluiten na de scheiding afstand te doen van het nabestaandenpensioen. Deze beslissing moet je zelf nemen; dit mag je ex-partner niet alleen beslissen.
Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum
Er komt maar 1 soort partnerpensioen. Dit nieuwe partnerpensioen wordt verzekerd met een risicoverzekering. Dat betekent dat de partner een uitkering krijgt, als iemand overlijdt terwijl de overledene deelnemer was in een pensioenregeling.
Dit is een financiële regeling die bedoeld is om steun te bieden aan uw (ex-)partner en kind(eren). Bekijk hier of uw nabestaanden mogelijk recht hebben op nabestaandenpensioen. Nabestaandenpensioen voor uw (ex-)partner wordt ook wel partnerpensioen genoemd. Uw (ex-)partner krijgt dit levenslang.
Als je een ex-partner hebt, heeft die mogelijk ook recht op een uitkering van je pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Dat betekent een lager pensioen voor je huidige partner.
Telt nabestaandenpensioen als inkomen? Het nabestaandenpensioen wordt gezien als inkomen in de zin dat je er belasting over betaalt, maar het wordt in principe niet gekort op je eventuele andere uitkeringen. Bij een hypotheekaanvraag wordt nabestaandenpensioen ook gezien als inkomen.
Uw partner ontvangt dit pensioen totdat hij of zij overlijdt. Het partnerpensioen is ongeveer 70% van het ouderdomspensioen dat u zou hebben opgebouwd tot uw 68ste.
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
Afkoop. Als het bijzonder partnerpensioen minder bedraagt dan € 474,11 (2018) per jaar, mag de pensioenuitvoerder het bijzonder partnerpensioen bij scheiding afkopen. U krijgt dan in plaats van het partnerpensioen een bedrag ineens.
U kunt in het echtscheidingsconvenant of in de beëindigingsovereenkomst opnemen dat uw ex-partner 'afziet van het nabestaandenpensioen'. Ook een verklaring is voldoende.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Hoeveel bedraagt het netto nabestaandenpensioen? Bij overlijden bedraagt het levenslange netto nabestaandenpensioen voor uw partner per deelnemersjaar 1,313% van het gemiddelde loon boven de € 128.180,- (niveau 2023) dat u tijdens uw deelname netto (rekening houdend met de maximale belastingheffing) hebt verdiend.
Bij ABP bouwt iedere deelnemer nabestaandenpensioen op.Dus ook als u geen partner heeft. Als u op de ingangsdatum van uw pensioen geen partner heeft dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1 juli 1999 heeft opgebouwd.
Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen
Uw partner is dan automatisch aangemeld voor nabestaandenpensioen. En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat. Check in MijnABP of uw partner nabestaandenpensioen krijgt.
Werkgeverspensioen na overlijden
Als je bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) pensioen opbouwt, moet er een verzekering zijn afgesloten voor partnerpensioen / wezenpensioen. Als deze is afgesloten, krijgt de partner meestal een uitkering van 70% van de originele uitkering.
U krijgt een eenmalige overlijdensuitkering als uw overleden partner een van de volgende uitkeringen kreeg: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet)AOW-pensioen. Anw-uitkering.
Overlijdensuitkering. Is uw partner overleden? Dan krijgt u in sommige gevallen een overlijdensuitkering. De overlijdensuitkering is een eenmalig bedrag van 1 maand bruto AOW.
Alleen als de deelnemer tijdens zijn dienstverband overlijdt, is een nabestaandenpensioen verzekerd. Overlijdt de deelnemer na het dienstverband, tijdens een periode waarin hij bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt?Dan is er geen nabestaandenpensioen meer verzekerd.
Afstand doen van bijzonder partnerpensioen
Dat kan op 2 manieren: Door het als een apart artikel op te nemen in jullie echtscheidingsconvenant. Je ex-partner kan het formulier afzien bijzonder partnerpensioen invullen en naar ons opsturen via het digitale contactformulier. Of per post.
Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.