Uitzendkrachten hebben recht op minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden van medewerkers in gelijkwaardige functie bij de inlenende partij. Denk hierbij aan salaris en arbeidsvoorwaarden als toeslagen en vakantie- en feestdagen.
Je rechten als uitzendkracht
Ook heb je recht op dezelfde loonsverhogingen als vaste werknemers. Wel blijft je loon afhankelijk van je ervaringsjaren. Daarnaast heb je recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk.
Alle uitzendkrachten hebben recht op een eenmalige uitkering zoals dat voor de vaste medewerker in een gelijke functie is afgesproken.
Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren.
Een uitzendkracht is een werknemer in dienst van een uitzendbureau. Het uitzendbureau leent de werknemer uit aan een ander bedrijf op tijdelijke basis. Meestal worden uitzendkrachten ingehuurd als vervanging voor een zieke werknemer of als er behoefte is aan extra werkkracht door drukte.
Als uitzendkracht heeft u een uitzendcontract met een uitzendbureau. Dit bureau leent u uit aan een ander bedrijf (de inlener). Meestal krijgt u een contract in fases. Of u voor een 'gebonden' uitzendbureau werkt, bepaalt wat uw rechten als uitzendkracht zijn.
Een uitzendkracht heeft recht op 16 2/3 uur vakantie voor iedere gewerkte maand of een evenredig deel daarvan, wanneer geen volledige maand is gewerkt. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Daarnaast kunt u niet zomaar worden ontslagen. Het uitzendbureau heeft daar een goede reden voor nodig. Wel kan het uitzendbureau ervoor kiezen om uw tijdelijke contract niet te verlengen. Op uw beurt kunt u wel ontslag nemen, maar moet u rekening houden met een opzegtermijn van één maand.
Een uitzendkracht is over de periode dat hij werkt, werkzaam op grond van een arbeidsovereenkomst, die de uitzendkracht met het uitzendbureau sluit (art 7:690 BW). Het uitzendbureau is de werkgever, hoewel de uitzendkracht feitelijk werkzaam wordt voor een derde, namelijk de opdrachtgever die de uitzendkracht inleent.
Zodra u weet dat uw uitzendbaan niet wordt verlengd, gaat u direct op zoek naar werk. Zolang u geen nieuw werk heeft gevonden, kunt u misschien een WW-uitkering krijgen. Biedt het uitzendbureau u (weer) een tijdelijk contract aan en weigert u dit? Dan krijgt u geen WW-uitkering.
uw contract loopt door tijdens ziekte: u heeft dan na 1 of 2 wachtdagen recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Bent u voor langere tijd ziek en loopt uw contract tijdens ziekte af?Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering.
Uitzendkrachten hebben bij ziekte net als vaste werknemers recht op gewaarborgd loon of op een uitkering van het ziekenfonds.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad.
Een uitzendkracht bouwt zijn jaarlijkse vakantie op en kan ze opnemen op dezelfde wijze als gewone werknemers. Zoals alle werknemers hebben uitzendkrachten ook recht op enkel en dubbel vakantiegeld.
In de regel is er geen verschil tussen het loon van een uitzendkracht en dat van een werknemer in vast dienstverband. Het enige verschil is dat het loon van een uitzendkracht wekelijks door het uitzendbureau wordt uitbetaald en niet maandelijks door de onderneming zoals bij vaste werknemers.
Als grootste nadeel van uitzenden horen wij toch vaak de kosten. Veelal denken werkgevers, onterecht, dat de omrekenfactor de winstmarge is voor het uitzendbureau. Wat vaak vergeten wordt is dat als je zelf personeel in dienst neemt, je ook te maken krijgt met werkgeverslasten en verzekeringen.
Het goede nieuws is dat dat zeker mogelijk is. Een flink deel van de uitzendkrachten maakt na een bepaalde periode de overstap naar een dienstverband bij de werkgever. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf, maar je kunt je kansen op een vaste baan wel vergroten.
Iedere werknemer, dus ook een uitzendkracht, waarvan de arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding.
Heeft u een vast contract, dan mag uw werkgever u alleen ontslaan als hij een geldige reden heeft.
Voor overname van een uitzendkracht hanteren de meeste uitzendbureaus een termijn van minimaal 1.040 uur. De werkgever kan ook eerder dan afgesproken een uitzendkracht in dienst nemen. De voorwaarden van de meeste uitzendbureaus bepalen dat de werkgever bij overdracht van een uitzendkracht een vergoeding moet betalen.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Vakantiegeld als uitzendkracht of oproepkracht
Ook als uitzendkracht of oproepkracht heb je recht op vakantiegeld. Vaak betalen werkgevers het vakantiegeld dan maandelijks uit. Hoeveel vakantiegeld je krijgt, staat op je loonstrook. Ook nu bedraagt het vakantiegeld minimaal 8% van je brutoloon.
Een uitzendkracht heeft recht op dezelfde vergoeding voor reiskosten als de werknemers in dienst bij de opdrachtgever.
In de meeste gevallen mag je een uitzendkracht na 1040 uur, dus 26 weken fulltime werk, zelf een contract aanbieden. Doe dat niet eerder, want als je de uitzendkracht in dienst neemt vóór afloop van het uitzendcontract, dan ben je een boete verschuldigd.